Tržaški zaliv tudi letos v znamenju tradicionalne jesenske regate

0

Tržaški zaliv bo v nedeljo, 11. oktobra, v znamenju 52. Barkovljanke. Letošnja jadralna regata bo v marsičem posebna, saj bo tako na morju kot na kopnem prilagojena razmeram zaradi novega koronavirusa.

Omejeno je število posadk, ki pa se je kljub temu ustavilo pri 1424 vpisih, so sporočili organizatorji te vsakoletne jesenske regate, ki se ponaša s svetovnim rekordom po številu vseh udeleženih jadrnic v vseh kategorijah. Rekordnih 2689 vpisanih jadrnic so našteli leta 2018 ob jubilejni 50. izvedbi.

Predstavniki organizatorjev so v ponedeljek sporočili, da bodo morale vse posadke z več kot osmimi člani, ne glede na to, od kod prihajajo, opraviti test na koronavirus. Nastop bo dovoljen samo v primeru negativnega izvida vseh članov posadke.

V ta namen bodo v petek in soboto v centru Trsta organizirali brezplačno testiranje. Obvezne bodo maske za člane posadke, tako na morju kot na kopnem. Spremenjena bo tudi podoba Trsta, saj tradicionalnih stojnic ne bo, celotno prireditveno dogajanje med četrtkom in nedeljo pa bo potekalo zgolj na nekaj lokacijah. Organizator sicer vabi obiskovalce k obisku tržaških gostincev, ki so v času karantene utrpeli velike izgube prihodkov.

Ne glede na to bo tekmovalni naboj na regatnem polju izjemen, saj se bosta za prestižno zmago najverjetneje pomerili slovenska Way of Life in še tri metre daljša tržaška Arca.

Po napovedih olimpijca Gašparja Vinčeca, krmarja zmagovite jadrnice, ki bo skušala ubraniti lanski naslov, bodo imele ključno vlogo vedno nepredvidljive vetrovne razmere v Tržaškem zalivu, saj slovenski jadrnici glede na strukturo regatnega polja in zasnovo jadrnice bolj ustrezajo lahki do zmerni vetrovi severnih smeri, italijanskim konkurentom pa močnejši vetrovi južnih smeri.

V večnacionalni ekipi Koprčana velja izpostaviti še Čeha Michaela Maierja, jadralca Pokala Amerike in petkratnega udeleženca olimpijskih iger, Italijana Alessandra Mansuttija, dvakratnega svetovnega prvaka v veslanju, in Andraža Guliča, nekdanjega mladinskega svetovnega prvaka v razredu laser. Na krovu bo sicer približno 25 jadralcev iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Avstrije in s Češke. Žana Luka Zelka letos ne bo, ker je na Poljskem na evropskem prvenstvu v laserju.

Po predlanski izvedbi, ko so našteli skoraj 2700 jadrnic iz več kot 20 držav, podiranje rekordov letos zanesljivo ne bo v ospredju.

Organizator te regate je jadralni klub Societa Velica di Barcola e Grignano. Gre za klub iz zdaj priobalne predmestne četrti v Trstu, nekdaj ribiške vasi Barkovlje (italijansko Barcola), v kateri so večinsko živeli Slovenci, in ki je tudi dala svetovno znano ime Barcolana/Barkovljanka oziroma Barkovljanska regata.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen