Oktobrska e-revolucija: Tanja “Tanjuša” Fajon postala predsednica SD in napovedala zmago na naslednjih DZ volitvah

12

Voditeljica SD Tanja Fajon je v tekmi za predsedniški položaj v stranki danes premagala strankarskega kolega, poslanca SD Janija Prednika. Zanjo je na digitalnem volilnem kongresu glasovalo 276 delegatov, Prednik pa je prejel 107 glasov. Tako je postala prva ženska na čelu SD. Cilj Fajonove je sicer zmaga SD na prihodnjih volitvah. 

Delegati so na e-volitvah Fajonovi podelili mandat do naslednjega kongresa, ki mora biti po statutu stranke najkasneje pol leta po naslednjih državnozborskih volitvah.

Fajonova si želi z vodenjem SD obuditi zaupanje med ljudmi, saj v slovenski javnosti vidi precej nezaupanja, apatije in nezadovoljstva. Želi si drugačne politike, ki jo bo oblikovala skupaj z ljudmi, tudi z odrinjenimi skupinami civilne družbe. Pot, na kateri je Slovenija s trenutno vlado, pa ni njena pot, je poudarila. Namesto tega podpira program SD, ki temelji na vzpostavitvi socialne varnosti za vse ljudi. Poleg tega je njena ambicija Slovenijo popeljati med najboljše države sveta.

Po tem izvajanju Fajonove so ji nekateri spletni komentatorji, pa tudi vidni politiki iz desnega pola, takoj nastavili ogledalo.

Fajonova je v nagovoru po izvolitvi izrazila ponos, da je prva ženska predsednica v dolgi zgodovini stranke. Ocenila je, da so z današnjim volilnim kongresom, ki je zaradi epidemiološke situacije potekal na daljavo, dokazali, da jih izzivi ne ustavijo, temveč jih povezujejo, da stranko in državo spremenijo na bolje.

Po njenih besedah je prišel čas za odločitev, ali bo Slovenija korakala po poti razgradnje vseh vrednot ali pa bomo vztrajali, da iz časa pred nami naredimo razvojno desetletje. Ob tem je poudarila pomen zaupanja, pa tudi osebne odgovornosti vsakega posameznika za stanje duha v družbi in stranki.

Na podpredsedniškem mestu se je Andreji Katič, Jerneju Pikalu in Matjažu Nemcu danes pridružila Dominika Švarc Pipan. Za novo članico predsedstva pa so delegati izvolili Ajdo Žižek.

Tanja Fajon je prva ženska na čelu Socialnih demokratov. Vodenje stranke je začasno prevzela že maja letos po odstopu Dejana Židana, danes pa na kongresu dobila mandat predsednice. Pred njo je stranko vodilo šest predsednikov, najdlje Borut Pahor, ki je stranko vodil 15 let.

Dosedanji predsedniki stranke:

1990-1993 Ciril Ribičič
– predsednik Socialno demokratske prenove (SDP), ene od predhodnic SD

1993 Peter Bekeš
– predsednik SDP

1993-1997 Janez Kocijančič
– prvi predsednik ZLSD

1997-2012 Borut Pahor
– predsednik ZLSD in njene naslednice SD (stranka se je preimenovala aprila 2005)
– po 15 letih vodenja ga je junija 2012 porazil Igor Lukšič, Pahor pa je na kongresu napovedal kandidaturo za predsednika republike in na volitvah tudi zmagal

2012-2014 Igor Lukšič
– maja 2014 je odstopil po porazu na volitvah v Evropski parlament

2014-2020 Dejan Židan
– maja 2014 je v. d. predsednika postal po odstopu Lukšiča
– prvi polni mandat je prevzel na kongresu januarja 2015
– oktobra 2018 je prevzel drugi mandat

2020 Tanja Fajon
– maja 2020 je po odstopu Židana začasno prevzela vodenje stranke, danes pa je na kongresu dobila polni mandat predsednice stranke
– pred tem je bila več let podpredsednica stranke

Št. komentarjev: 12
 1. cmok pravi

  Ta ženska bo SD spravila na rob parlamenta in to je dobra novica za Slovenijo!

 2. Nace pravi

  Zmago bo ona imela samo v svojih rdečih sanjah…

  1. Hit pravi

   Ta krvoločka pojma nima o vladanju, ima samo izkušnje z rdečih maškarad. Nima norme za olimpijado.

 3. raft pravi

  Če bi bilo v njej kaj dobrega bi posvojila otroka ali dva in zanj skrbela.

 4. Rajda pravi

  SD je na poti totalnega unterganga. Fajonko so vsi spregledali, še tale mladi Prednik ji je nalil čistega vina.

 5. sinclair pravi

  Da zaseda ta položaj kot ga je izključna krivda na sorošu, ker ne zna Slovensko.

 6. Lojzek pravi

  Komentarji vaških govedorejcev!

 7. mirror pravi

  Iz te osebe kar žari sovraštvo do vsakega, ki ne misli kot ona. Ko je SD-ju sedanja vlada ponudila sodelovanje pri zahtevnih ukrepih, je z zaničevanjem zavrnila sodelovanje. SD bo zavila navzdol, kar je tudi prav. Pravljico o Sloveniji kot top 10 na svetu, pa naj prodaja svojim podpornikom.
  Kjerkoli na svetu domovala rdeča je zvezda,
  tam čakala delavca mizerna je mezda….

 8. bruh pravi

  dokler se je gonila le po slovenistanu je bila le tipićna kućanova smrdeča mafijsko/ideološko pokorna NESTRPNA STERILNA levićarska kur ba iz bande 571, potem ko so jo poslali v tujino, se je začela pač goniti s starimi soroševimi pokvarjenci in postala je še bolj NESTRPNA in HINAVSKA……ajd…in da smo si jasni, prej je jaha la rdeče balkance sedaj rasisteićne negroide…..

 9. bruh pravi

  je pa zanimivo opazovati, da smo imeli mi drugače misleči popolnoma prav ko smo takoj razumeli, da je banda 571 le banda najbolj mafijsko/ideološko pokornih smrdečih kućanovih pra scev in svi nj…..in ne kao seznam kao “neodvisnih” ” nestrankarskih” “nemafijskih” kao novinarjev in kao novinark…ajd…..hahahahahahah
  še danes HINAVSKI , LAŽNIVI levičarji in levičarji trdijo, da ni tako…..ajd…hahahaha

 10. bruh pravi

  pa še tole dragi, naš levičar kot naša levičarka je vedno HINAVSKA, NESTRPNA, MAFIJSKO pokorna, smrdeča svi nja…vedno….nikoli niso in nikoli ne bodo spoštovali nas drugače misleče, ne desničarjev, ne cerkvene miši…… ajd….spomnite se….nikoli….. oni vedno blazno polarizirajo vse in VEDNO ločujejo na naš, ne naš…… naš, ne naš……oni delujejo povsod tako.. ajd…pa naj bo visoki s kućanov sodnik ali komaj uvoženi smrdeči vojinopra sec, naj bo univerzitetna prof. ali jugobalkanska nostalgićna čistilka……oni so taki…..in ker ni njihovega smrdečega mafijska pra sca ali svi nje na čelu vlade že nekaj mesecev zverinsko KRULIJO….ker oni so taki……smrdeči mafijski LJUBLJANkovići in primis…..ajd..

 11. raft pravi

  Slovenski levičarji svoj primitivizem izvažajo že v Avstrijo in uničujejo napore zbliževanja obeh držav?
  ———————–
  Napaka, to niso slovenski levičarji. To je srbska go-lazen, ki še vedno vidi v Sloveniji svoj bankomat in je na smrt preplašena ko je govora o Avstrijsko Slovenskem sobivanju ko je bilo in vedno bo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen