Obrambni ministri Nata o misijah v Afganistanu in Iraku

0

Obrambni ministri članic zveze Nato bodo drugi dan virtualnega zasedanja posvetili misijama v Afganistanu in Iraku, potem ko so se prvi dan osredotočili na krepitev odvračalne in obrambne drže, krepitev odpornosti ter pregled uresničevanja obrambnih ciljev. Slovenijo zastopa obrambni minister Matej Tonin.

V Afganistanu je v sploh največji zavezniški misiji nameščenih okoli 12.000 vojakov, med katerimi so tudi štirje slovenski pripadniki. Nato, ki potrjuje zavezanost dolgoročni varnosti države, je v okviru mirovnega procesa prilagodil svojo navzočnost, nadaljnje prilagoditve so odvisne od določenih pogojev.

Zavezništvo, ki poudarja, da je mirovni proces v Dohi najboljša priložnost za mir v obdobju ene generacije, od talibanov pričakuje spoštovanje zavez, bistveno zmanjšanje nasilja, da bodo utrli pot do premirja, da bodo prekinili vse vezi z Al Kaido in drugimi mednarodnimi terorističnimi skupinami ter da se bodo pogajali v dobri veri.

Članice Nata in njihove partnerice so sicer ta teden tudi potrdile zavezanost zagotavljanju finančne podpore afganistanskim silam do leta 2024. Zaveznice so doslej v skladu z dogovorom do leta 2020 namenjale letno približno milijardo ameriških dolarjev za financiranje afganistanskih varnostnih sil, Slovenija pol milijona dolarjev na leto.

V povezavi z Irakom Stoltenberg izpostavlja, da tamkajšnje varnostne razmere ostajajo izziv, in poudarja, da Nato stoji ob strani Iraku v boju proti mednarodnemu terorizmu, zato bodo okrepili misijo usposabljanja ter podporo v sodelovanju z iraško vlado in globalno koalicijo za boj proti teroristični skupini Islamska država.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen