Janša: Vrh EU s pomembnimi odločitvami za zaščito evropskih interesov v vzhodnem Sredozemlju

0

Voditelji članic EU so prvi dan zasedanja sprejeli zelo pomembne odločitve v smislu zaščite evropskih interesov v vzhodnem Sredozemlju ter odločno podprli demokratične težnje beloruskega ljudstva v izjemno zapletenem in težkem položaju, je poudaril premier Janez Janša ob prihodu na drugi dan zasedanja v Bruslju.

EU je po Janševih besedah s sprejetimi sklepi dokazala, da stoji za svojimi članicami. Ob tem je premier izpostavil, da se za prihodnost ve, katere korake bo naredila unija, če določeni pogoji ne bodo izpolnjeni, hkrati se pa tudi ve, kateri bodo koraki v pozitivno smer.

Koraki v pozitivno smer bodo po njegovih navedbah mogoči, če se bodo začela pogajanja, če se bo spoštovalo mednarodno pravo in če bo strinjanje, da v primeru, če dogovora ne bo na pogajanjih, o sporu odloča mednarodno sodišče v Haagu.

Voditelji članic EU so ponoči dosegli dogovor o opredelitvi odnosov s Turčijo in o sankcijah proti režimu v Belorusiji, ki za zdaj ne vključujejo Aleksandra Lukašenka. Dogovorili so se za dvotirni pristop do Turčije, ki vključuje tudi možnost sankcij v primeru enostranskih dejanj, uperjenim proti interesom unije in članic.

Že tako težavno iskanje konsenza glede opredelitve odnosov s Turčijo je še zapletla ciprska blokada sankcij proti odgovornim za volilne goljufije, represijo in nasilje v Belorusiji. V Nikoziji so v zameno zahtevali sankcije proti Turčiji zaradi vrtanja v ciprski izključni gospodarski coni.

Voditelji so v sklepih zapisali, da je razvoj sodelovalnega in vzajemno koristnega odnosa s Turčijo v strateškem interesu unije, za kar pa je nujen dialog v dobri veri in izogibanje enostranskim dejanjem, ki so v nasprotju z interesi EU in mednarodnim pravom ter kršijo suverene pravice članic unije. Ponovili so popolno solidarnost z Grčijo in Ciprom.

V primeru konstruktivne drže in ustavitve nezakonitega vrtanja v grškem in ciprskem morju so voditelji pripravljeni razvijati pozitiven odnos.

“V primeru obnovljenih enostranskih dejanj ali izzivanja v nasprotju z mednarodnim pravom bo EU za zaščito interesov unije in članic uporabila vsa razpoložljiva orodja in možnosti, tudi v skladu z 29. členom pogodbe o EU in 215. členom pogodbe o delovanju EU,” piše v sklepih.

Ker se omenjena člena nanašata na sankcije, so tako voditelji posredno v sklepe vključili tudi referenco na sankcije, kar je utrlo pot do kompromisa med radikalno držo Cipra in bolj spravnimi članicami.

Dogovor o opredelitvi odnosov s Turčijo je utrl tudi pot do uvedbe sankcij proti odgovornim za volilne goljufije, represijo in nasilje v Belorusiji, ki se načrtujejo od sredine avgusta. Voditelji se strinjajo glede uvedbe sankcij in pozivajo k odločitvi brez odlašanja, piše v sklepih.

Na kazenskem seznamu je okoli 40 imen. Med njimi po besedah predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela za zdaj ne bo dolgoletnega beloruskega voditelja Lukašenka. Danes naj bi se začel pisni postopek, s katerim bo unija uvedla sankcije. Michel je dejal, da se bodo sankcije začele izvajati takoj danes.

Drugi dan zasedanja sicer manjka kar nekaj voditeljev, med njimi francoski predsednik Emmanuel Macron, ki ga zastopa nemška kanclerka Angela Merkel. Švedskega premierja Stefana Löfvena ves vrh zastopa finska kolegica Sanna Marin. Hrvaškega premierja Andreja Plenkovića pa naj bi po neuradnih navedbah slovenske strani danes zastopal Michel, po navedbah hrvaške strani pa Janša.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen