WHO: Covid-19 bi brez globalnega sodelovanja lahko zahteval dva milijona življenj, do sedaj umrlo 990.778 bolnikov

0

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes posvarila, da bi lahko covid-19, ki ga povzroča novi koronavirus, “zelo verjetno” zahteval dva milijona smrti, če ne bo globalnega sodelovanja v boju proti bolezni. Covid-19 je po vsem svetu doslej zahteval že skoraj milijon smrti. Umrlo je namreč 990.778 bolnikov.

Okužbo z novim koronavirusom so doslej potrdili pri skoraj 32,3 milijona ljudeh.

Če države in posamezniki ne bodo skupaj ukrepali, si je lahko predstavljati, da bo pandemija covida-19 zahtevala še dodaten milijon smrti, so danes opozorili v Ženevi.

“Milijon je grozljiva številka in potrebujemo razmislek o tem, preden bomo začeli razmišljati o drugem milijonu,” je na virutalni novinarski konferenci, ko je odgovarjal na vprašanje, ali si je nemogoče predstavljati, da bi umrlo dva milijona ljudi, dejal direktor WHO za izredne razmere Michael Ryan. Ob tem je se je vprašal, “ali smo kolektivno pripravljeni, da storimo, kar je potrebno, da se izognemo tej številki”.

“Če ne bomo ukrepali (…), da, videli bomo to številko in žal še večjo,” je še dejal Ryan.

“Če pogledamo, da bomo v devetih mesecih izgubili milijon ljudi in če pogledamo, da obstaja realna možnost, da bo cepivo na voljo v devetih mesecih, je to velika naloga za vsakega vpletenega,” je še dejal.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen