V Avstriji 563 novih okužb, po novem največ v Spodnji Avstriji

0

V Avstriji so po podatkih tamkajšnjega notranjega ministrstva v minulih 24 urah potrdili 563 okužb z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zaradi covida-19 trenutno zdravi 364 bolnikov, od tega jih 67 potrebuje intenzivno nego. V Avstriji bo sicer letos cepljenje proti gripi brezplačno za otroke, mlajše od 10 let.

Iz Spodnje Avstrije namreč danes poročajo, da so ob 1552 opravljenih testih potrdili 181 okužb, medtem ko so jih na Dunaju potrdili 172, opravili pa so kar 4369 testiranj, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Na Štajerskem so potrdili 32, na Koroškem pa 15 okužb.

V povprečju so sicer v Avstriji v minulem tednu potrdili po 731 novih okužb dnevno. V državi je aktivno okuženih 8375 ljudi, 767 bolnikov je doslej umrlo, 29.516 pa ozdravelo. Skupno so izvedli skoraj milijon in pol testiranj, slabih 39.000 oziroma 2,65 odstotka jih je bilo pozitivnih.

Avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober je sicer na današnji novinarski konferenci izrazil upanje, da se bo število dnevnih novih okužb po zaslugi strožjih zajezitvenih ukrepov – nekateri od njih, med drugim za nočne lokale in zasebna zbiranja, so v veljavo stopili ravno danes – kmalu znova začelo zmanjševati.

Anschober je sicer danes tudi sporočil, da bo za otroke, mlajše od 10 let, cepljenje proti gripi letos prvič brezplačno. Gre za starostno skupino, ki tako z vidika širjenja novega koronavirusa kot tudi z vidika poteka bolezni sicer naj ne bi bila zelo problematična, je pa po drugi strani “motor” širjenja klasične gripe. Poleg tega lahko gripa mlajše otroke hudo prizadene, v minulih letih so zabeležili tudi več smrtnih primerov.

Kot so danes opozorili pristojni, bo širše cepljenje otrok proti gripi bistveno prispevalo tudi k zaščiti starejših. “Če cepimo le 20 odstotkov otrok in mladostnikov, ima to z vidika preprečevanja umrljivosti med starostniki boljši učinek, kot pa če cepimo 90 odstotkov ljudi, starejših od 65 let,” je poudarila priznana imunologinja in strokovnjakinja za cepljenja Ursula Wiedermann-Schmidt.

Za gripo vsako leto zboli nekje med 450.000 in 1,3 milijona Avstrijcev, umre jih nekje med 500 in 1000. Cepljenje proti gripi priporočajo že otrokom od dopolnjenega pol leta naprej.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen