Pivčeva bo koalicijske partnerje seznanila s spremembami v vodstvu DeSUS; dilema kdo bo po novem sodeloval pri koalicijskih usklajevanjih

0

Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec bo predsednika vlade Janeza Janšo in druge koalicijske partnerje danes seznanila z novimi okoliščinami v vodstvu DeSUS. V sredo so se namreč organi stranke seznanili z njenim odstopom s funkcije predsednice DeSUS, do novembrskega kongresa pa bo stranko zastopal Tomaž Gantar, sicer minister za zdravje.

Gantar je po sredini odločitvi sveta DeSUS prevzel začasna pooblastila predsednika stranke. A si s Pivčevo nista povsem enotna glede pooblastil, zlasti za sodelovanje v koalicijskih usklajevanjih in glede mesta podpredsednika vlade. Doslej so bili vsi trije podpredsedniki Janševe vlade predsedniki koalicijskih strank.

Po mnenju Pivčeve je prezgodaj govoriti, ali se bo Gantar udeleževal koalicijskih usklajevanj. Kot je dejala v sredo, morajo skladno s pravnimi zakonitostmi odločiti, kdo to opravlja naprej, glede na to, da DeSUS trenutno nima formalnega predsednika. Po njenih besedah je treba pogledati, ali je začasni zastopnik stranke tudi v funkciji podpredsednika vlade ali ni.

V skladu z zakonom o vladi sicer funkcijo podpredsednika vlade opravlja eden ali več ministrov, ki jih na predlog predsednika vlade imenuje vlada.

Gantar meni, da glede njegovih pooblastil ne sme biti dileme. Glede na to, da ima on začasna pooblastila predsednika stranke, je po njegovi oceni prvi sogovornik predsednika vlade on, v imenu poslanske skupine DeSUS pa njen vodja Franc Jurša. Gantar verjame, da se bosta z Janšo tudi o tem pogovorila.

Pivčeva je z mesta predsednice DeSUS odstopila na sredini seji izvršnega odbora pred sejo sveta stranke, ki bi bržkone odločal o njeni razrešitvi. Do napetih razmer so pripeljali očitki na njen račun glede plačil ob gostovanjih po Sloveniji.

Izredni kongres DeSUS bo v prvi polovici novembra. Pivčeva je napovedala vnovično kandidaturo, bo pa še preverila zaupanje na terenu. Gantar še ne ve, ali bo na kongresu kandidiral za predsednika.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen