Lukašenko je pravi politični “gentleman”: V Minsku na protestu žensk številne aretacije

0

V beloruskem glavnem mestu Minsk je danes potekal protestni shod žensk, ki so ga pripravile navkljub policijskim grožnjam z nasiljem. Pohodu proti dolgoletnemu beloruskemu predsedniku Aleksandru Lukašenku so sledile številne aretacije protestnic. Te so na shodu med drugim zahtevale nove predsedniške volitve brez Lukašenka.

Zahtevale so tudi izpustitev vseh političnih zapornikov ter kazenski pregon policijskega nasilja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na shodu na osrednjem trgu Komarovski so protestnice glasno vzklikale gesla, kot so Ne pozabljamo, Ne predamo se in Lukašenka v policijsko vozilo za prevoz zapornikov. Številni vozniki so s trobljenjem izražali solidarnost s protestnicami.

Po navedbah borcev za človekove pravice so na današnjih protestih v Minsku aretirali več kot 200 žensk. Njihov seznam je na spletu objavil portal za državljanske pravice spring96.org. Število prijetih je skoraj dvakrat večje kot na protestih pred tednom dni, ko so zamaskirani policisti prvič nasilno ukrepali proti mirnim protestnicam. Takrat so poročali tudi o nekaj poškodovanih protestnicah.

Med danes prijetimi protestnicami v Minsku se je znašla tudi 73-letna Nina Baginska, ki velja za ikono protestnega gibanja in je znana po svojem boju proti komunizmu še iz časov nekdanje Sovjetske zveze.

Pohod ženske solidarnosti, kot so poimenovali protestni shod, je najprej potekal po več ulicah beloruske prestolnice brez policijskega posredovanja. Podobne proteste beloruskih žensk so danes pripravili tudi v drugih mestih po državi.

V Belorusiji vse od 9. avgusta potekajo vsakodnevni protivladni protesti. Lukašenko, ki je na oblasti že 26 let, se je razglasil za zmagovalca volitev. Po uradnih podatkih naj bi prejel 80,1 odstotka glasov podpre. 66-letni Lukašenko si tako prizadeva za že šesti predsedniški mandat. Opozicija v državi meni, da je na volitvah dejansko zmagala njena kandidatka Svetlana Tihanovska.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen