Gostinski lokali v Angliji se bodo zapirali prej, na Otoku znova priporočeno delo od doma

0

Britanska vlada znova zaostruje ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Med drugim bodo morali bare in restavracije v Angliji od četrtka zapirati ob 22. uri po krajevnem času, vlada pa bo ljudem znova priporočila, naj delajo od doma, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Tistim, ki lahko, priporočamo, da delajo od doma,” je dejal britanski minister Michael Gove za televizijo Sky News. “Število okužb se povečuje, prav tako število ljudi, ki se morajo zaradi covida-19 zdraviti v bolnišnicah, zato moramo ukrepati,” je dodal.

V Angliji bodo bari in restavracije lahko delali do 22. ure po krajevnem času, hrano in pijačo pa bodo smeli streči le pri mizah. Podobni ukrepi sicer že veljajo v delih severne in osrednje Anglije. Po pisanju dnevnika Telegraph naj bi razmišljali tudi o prepovedi koncertov v zaprtih prostorih.

Britanski premier Boris Johnson bo nove omejitve ob 13.30 po srednjeevropskem času predstavil v parlamentu, drevi ob 21. uri po srednjeevropskem času pa bo imel televizijski nagovor ljudstvu. Na Škotskem pa naj bi nove ukrepe naznanila tamkajšnja premierka Nicola Sturgeon.

Britanska vlada je sicer pristojna za področje zdravja v Angliji, medtem ko je na Škotskem, Severnem Irskem in v Walesu to v pristojnosti tamkajšnjih oblasti. Downing Street poziva k enotnemu pristopu v boju proti pandemiji, da bi se izognili različnim ukrepom v različnih delih Združenega kraljestva.

Svetovalci britanske vlade so v ponedeljek posvarili, da bi lahko na Otoku brez novih ukrepov do sredine oktobra beležili do 50.000 novih okužb z novim koronavirusom dnevno, mesec dni zatem pa bi lahko covidu-19 vsak dan podleglo več kot 200 Britancev.

V Veliki Britaniji so v ponedeljek potrdili 4368 novih okužb. To je približno toliko kot v začetku maja, ko je v državi veljala stroga karantena.

Veliko Britanijo je pandemija covida-19 prizadela najhuje med vsemi evropskimi državami. Doslej so po podatkih ameriške univerze Johnsa Hopkinsa na Otoku potrdili več kot 401.000 okužb z novim koronavirusom. Za covidom-19 je umrlo skoraj 42.000 ljudi, ki so bili pozitivni na testu za novi koronavirus.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen