Dr. Milan Zver: Resolucije proti Poljski nisem podprl, ker menim, da se na ta način izvaja linč te države

0

(29.09.2020) Pred dobrim tednom je Evropski parlament znova obravnaval Poljsko kot državo, v kateri naj bi prihajalo do resnih kršitev vladavine prava. Resolucija, sprejeta na podlagi poročila je bila z veliko večino v Evropskem parlamentu potrjena.

Evropski poslanec dr. Milan Zver je nasprotoval omenjeni resoluciji, ker, kot je poudaril za portal Domovina.je “so nekateri deli resolucije netočni, pristranski in neobjektivni ali pa predstavljeni izven konteksta.” Dr. Milan Zver resolucijo vidi kot linč članice Evropske unije. Da so nekatere kritike upravičene priznava, toda »gre za demokratično državo in vlado. Tak pogrom ni primeren. Kakšna sistemska rešitev tudi meni ni všeč, npr. pravosodni minister je hkrati tudi osrednji državni tožilec, a reforma je bila potrebna in brez političnih posegov ne bi bila mogoča,” je povedal in dodal, da so mnogi kadri v poljskem pravosodju po »miselnosti in delu še globoko v vzorcih starega režima.«

Evropski poslanec dr. Zver ob tem še ocenjuje, da gre pri resoluciji za politični obračun z državami, kjer vlada desnica (Poljska, Madžarska), spregledajo pa se kršitve držav, kjer vlada levica (npr. Slovaška pod prejšnjo vlado, Malta). »Do hude kršitve vladavine prava pa je prišlo tudi v Sloveniji s politično motiviranim procesom Patria, pa EU ni pokazala nikakršne zaskrbljenosti,« je poudaril evropski poslanec.

H glasovanju proti resoluciji so ga prepričala dvojna merila Evropske unije. »Najbolj pa me je prepričalo dejstvo, da predlagatelji direktno pozivajo Svet k takojšnjemu ukrepanju, kot so zaslišanja in ugotovitev, da gre za dokazane hujše kršitve Pogodbe o delovanju EU, sprejetje začasnih ukrepov, in kar je najhuje, sprejetje proračunskih ukrepov zoper neposlušne države. To je nevarna situacija. Če bodo tako nadaljevali, bo to začetek konca EU. Tu gre res za linč. Kaj bi EU brez Poljske?” je še povedal dr. Zver, ki je Resolucijo zaznal kot nevaren precendens, ki lahko negativno vpliva na obstoj EU. “Tako hud napad na demokratično izvoljeno vlado, ni le napad nanjo, ampak tudi na državo in na zavezništvo kot celoto,« je prepričan evropski poslanec dr. Milan Zver.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen