Boston Consulting Group: Pandemija bo pustila trajen pečat na mednarodni trgovini

0

Medtem ko nadaljnji potek pandemije covida-19 in s tem povezana dinamika okrevanja svetovnega gospodarstva ostajata nepredvidljiva, je vse bolj jasno, da bo pandemija pustila trajen pečat na mednarodni trgovini, navaja svetovalna družba Boston Consulting Group. Po osnovnem scenariju tako do 2023 ne bi dosegla ravni iz 2019.

V skladu z osnovnim scenarijem za oživitev svetovnega gospodarstva v obliki črke U bi tako mednarodna trgovina lahko po predvidevanjih Boston Consulting Group upadla za 20 odstotkov in do leta 2023 ne bi dosegla ravni okoli 18.000 milijard dolarjev iz leta 2019. “Pandemija covida-19 je povzročila morda največje pretrese v mednarodni trgovini od obdobja velike depresije,” so povzeli v svetovalnem podjetju.

Resne motnje med pandemijo pri dobavah tako rekoč vsega so v številnih podjetjih razkrila tveganja, ki ga prinašajo prevelika koncentracija proizvodnje in sodelovanje z manjšim številom nizkocenovnih dobaviteljev na geografsko oddaljenih lokacijah ter pretirano zanašanje na poslovanje brez zalog, opozarjajo v Boston Consulting Groupu.

Pandemija ob tem poslabšuje že tako načete trgovinske odnose med ZDA in Kitajsko v zadnjih letih, morebitna ločitev ameriškega in kitajskega tehnološkega sektorja, zaradi česar naprave in sistemi na obeh trgih ne bi bili več medsebojno povezljivi, pa bi lahko imela še večje posledice.

Pandemija je tudi nekatere druge države in carinske unije spodbudila, da so postavile dodatne trgovinske omejitve. Verjetno je tudi, da bodo države dale večji poudarek domači proizvodnji, da bi zmanjšale tveganje za prihodnje šoke v dobavnih verigah, zlasti pri medicinskem materialu in opremi, ocenjujejo v svetovalni družbi.

V Boston Consulting Groupu po osnovnem scenariju pričakujejo, da se bo dvostranska trgovina med ZDA in Kitajsko leta 2023 glede na leto 2019 zmanjšala za približno 15 odstotkov oziroma za okoli 128 milijard dolarjev. Trgovina med ZDA in EU naj bi medtem še naprej rasla, vendar po občutno nižji stopnji kot med leti 2015 in 2019, ko je poskočila za 135 milijard dolarjev.

Trgovina EU s Kitajsko naj bi se v obdobju od 2019 do 2023 zmanjšala za približno 30 milijard dolarjev, potem ko se je v prejšnjem štiriletnem obdobju povečala za 124 milijard dolarjev. Tudi trgovinski tokovi unije z Indijo in Južno Ameriko naj bi se upočasnili.

Še naprej, čeprav počasneje kot v zadnjih letih, pa naj bi na pomenu v mednarodni trgovini pridobivale države Jugovzhodne Azije. Dvostranska trgovina regije z EU naj bi se do 2023 povečala za približno 22 milijard dolarjev, z ZDA za 26 milijard dolarjev in s Kitajsko za 41 milijard dolarjev.

V Boston Consulting Groupu pozivajo podjetja, naj ne čakajo pasivno na vrnitev na predkrizne ravni, ampak naj začnejo ukrepati že zdaj, da bodo njihova proizvodna omrežja in dobavne verige odpornejši na zunanje pretrese. Svoje dobavne in proizvodne mreže bi tako podjetja morala prilagoditi, da bi bile te bolj lokalizirane glede na trge, na katerih so prisotna. Ob tem bi morala biti pripravljena ohranjati večje količine varnostnih zalog, četudi to prinaša nekoliko višje stroške.

Prilagajanje dobavnih verig in proizvodnih mrež velikih multinacionalnih podjetij bo po ocenah Boston Consulting Groupa priložnost tudi za številna slovenska podjetja. Obenem vidijo v napovedanih trendih priložnost za državo, da z ustvarjanjem bolj vzpodbudnega investicijskega okolja pritegne tuje vlagatelje in talente ter razvija nove področja, kot sta potrošniška elektronika in zdravstvena oprema.

Čeprav se slovensko poslovno okolje že zdaj ponaša s številnimi primerjalnimi prednostmi, pa lahko država tujim investitorjem olajša odločitev za prihod z določenimi ukrepi na trgu dela, znižanjem nekaterih davčnih obremenitev in stroškov poslovanja ter s poenostavitvijo administrativnih postopkov, so še zapisali v svetovalnem podjetju.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen