Belorusiji se obetajo nove sankcije ZDA

0

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je v torek obsodil poskus beloruskih oblasti, da bi izgnale opozicijsko voditeljico Marijo Kolesnikovo in naznanil, da ZDA razmišljajo o dodatnih sankcijah proti državi.

Pompeo je pohvali pogum Kolesnikove, ki vztraja v Belorusiji, in dejal, da ZDA skupaj z zavezniki razmišljajo o dodatnih sankcijah za spodbujanje odgovornosti vpletenih v zlorabe človekovih pravic in zatiranje v Belorusiji.

Mejni uradniki Belorusije so trdili, da je skušala Kolesnikova zbežati v Ukrajino, njeni kolegi pa vztrajajo, da so jo oblasti skušale tja izgnati. To jim ni uspelo, saj je raztrgala potni listi in skočila skozi okno avtomobila, da bi ostala v domovini.

“Beloruske oblasti opominjamo, da so odgovorne za varnost Kolesnikove in vse nepravično zaprte. Pozivamo jih, naj nehajo z nasiljem, vključno z nasiljem nad ameriškim državljanom Vitalijem Shkliarovim in začnejo dialog s predstavniki beloruske družbe,” je dejal Pompeo.

Shkliarov je politični analitik v Washingtonu po rodu iz Belorusije, ki so ga oblasti zaprle in obtožile sprožanja množičnih nemirov. Delal je tudi za predsedniško kampanjo demokratskega senatorja Bernieja Sandersa.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen