Avstralska novinarja zaradi strahu pred pregonom pobegnila iz Kitajske

0

Avstralska novinarja Bill Birtles in Michael Smith sta ponoči pobegnila iz Kitajske, saj sta se bala aretacije na podlagi obtožb v zvezi z nacionalno varnostjo.

Pri pekinškem dopisniku avstralske javne radiotelevizije ABC Birtlesu in šanghajskem dopisniku časnika Australian Financial Review Smithu je kitajska policija pretekli teden sredi noči izvedla raciji. Opozorili so ju, da bosta morala odgovoriti na vprašanja o “primeru nacionalne varnosti”, sta sporočila njuna delodajalca po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Ker so jima kitajske oblasti prepovedale, da bi zapustila državo, in ker sta se bala zaslišanja in aretacije, sta se zatekla na najbližji avstralski diplomatski misiji. Nato so se ob pomoči avstralske vlade dogovorili, da je bilo zaslišanje kitajske policije varno.

V ponedeljek sta ob spremstvu avstralskih diplomatov z letalom zapustila Šanghaj in zgodaj davi prispela v Sydney.

Birtles je po pristanku dejal, da si je “oddahnil, ker je znova v državi, kjer resnično velja vladavina prava”.

Uredniki časnika Australian Financial Review so vztrajali, da sta avstralska novinarja zgolj opravljala svoje običajno delo. Incident so opisali kot obžalovanja vrednega.

Nekdanji avstralski analitik za področje obveščevalnih dejavnosti James Curran je ocenil, da je ta incident nov hud udarec za odnose med Canberro in Pekingom, ki se hitro zaostrujejo.

Odnosi med državama so se v zadnjih letih, še posebej pa v zadnjih mesecih močno zaostrili. Avstralija je vodilna med državami, ki pozivajo k preiskavi izvora novega koronavirusa, ki se je prvič pojavil v kitajskem Wuhanu. Odnosi so zaostreni tudi na področju trgovine med državama in glede prodemokratičnega gibanja v Hongkongu.

Birtles in Smith sta sicer zadnja v vrsti tujih novinarjev, ki so jih kitajske oblasti pridržale ali pa so morali zapustiti državo. Več ameriškim novinarjem so odvzeli vizume, tako da so morali zapustiti Kitajsko.

Kitajsko zunanje ministrstvo ob tem ni obnovilo novinarskih akreditacij dopisnikom, ki delajo za ameriške medije, je v ponedeljek opozoril Klub tujih dopisnikov na Kitajskem. Na ministrstvu so navedli, da prošnje za podaljšanje akreditacij obravnavajo, kar pa na poročanje in življenje dopisnikov na Kitajskem “nikakor ne bo vplivalo”.

Tiskovna predstavnica ameriškega State Departmenta Morgan Ortagus je glede tega dejala, da Kitajska “grozi, nadleguje in izganja ameriške in druge tuje novinarje”, še navaja AFP.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen