Anthony Fauci opozarja, da cepiva proti covidu-19 ne bo vsaj do začetka leta 2021

0

Direktor ameriškega Nacionalnega inštituta za zdravje in svetovalec Bele hiše za koronavirus Anthony Fauci vztraja, da v ZDA ne bodo imeli pripravljenega cepiva za distribucijo vsaj do začetka leta 2021. Predsednik ZDA Donald Trump je v ponedeljek namignil, da bi lahko bilo cepivo nared že do predsedniških volitev 3. novembra.

Fauci je na zdravstvenem forumu v torek dejal, da bo morala posebna neodvisna skupina zdravstvenih strokovnjakov Odbor za nadzor podatkov in varnosti pregledati vse podatke kliničnih testov, ki trenutno potekajo v ZDA. Čeprav zavrača optimistične napovedi o času priprave cepiva, ne bi bil presenečen, če bi bilo na koncu več potrjenih cepiv.

Fauci je ponovno izrazil zaskrbljenost nad obnašanjem ljudi, ki se brez mask udeležujejo večjih srečanj, kot so predvolilna zborovanja predsednika Trumpa. Ta je v ponedeljek trdil, da bo cepivo morda nared “do zelo posebnega dneva”. ” Veste, o katerem dnevu govorim,” je dejal Trump in namignil na volitve 3. novembra.

Njegova izjava je okrepila skrbi zdravstvenih strokovnjakov o politizaciji procesa iskanja cepiva. Center za nadzor nad boleznimi (CDC) je zvezne države obvestil, naj bodo pripravljene na distribucijo cepiva, ki ga še ni, do konca oktobra. Vodja Uprave za hrano in zdravila (FDA) Stephen Hahn je prav tako izjavil, da so pripravljeni zaobiti normalen proces potrjevanja novih cepiv, da bo cepivo proti koronavirusu čim prej na voljo.

Devet farmacevtskih podjetij, ki izvajajo teste svojih cepiv proti koronavirusu je v torek izdalo javno pismo z obljubo, da ne bodo pospeševali procesa zaradi politike. “Cepivo bomo razvili po najvišjih etičnih standardih,” je na televiziji NBC zagotovil glavni izvršni direktor Pfizerja Albert Bourla.

Podjetje AstraZeneca, ki v ZDA izvaja poskuse cepiva AZD1222 na 30.000 prostovoljcih, je v torek sporočilo, da jih začasno prekinja, ker je eden od prostovoljcev nepojasnjeno zbolel. AstraZeneca, ki razvija cepivo v sodelovanju z univerzo Oxford je sporočilo, da gre za rutinski ukrep, saj se te stvari pri razvoju novega cepiva dogajajo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen