Zdravniki se borijo za življenje Navalnega, ki so ga zastrupili na letališču v Tomsku

0

Namestnik vodje bolnišnice v sibirskem mestu Omsk, kamor so davi domnevno zaradi zastrupitve prepeljali ruskega opozicijskega aktivista Alekseja Navalnega, je sporočil, da se zdravniki trenutno borijo za njegovo življenje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Ne le da zdravniki delajo vse, kar je v njihovi moči. Zdravniki se zdaj resnično borijo, da bi mu rešili življenje,” je novinarjem danes povedal zdravnik Anatolij Kaliničenko.

Kot je še pojasnil po poročanju ruske tiskovne agencije Tass, Navalnemu zaenkrat še niso postavili diagnoze, tako da morebitne zastrupitve ne more ne potrditi ne ovreči, ampak mu zaenkrat nudijo le simptomatsko zdravljenje.

Tiskovna predstavnica letalske družbe S7 Airlines, s katero je Navalni letel iz Tomska proti Moskvi, je medtem za Tass zatrdila, da ta na krovu letala ni jedel ali pil ničesar, stanje pa naj bi se mu poslabšalo že kmalu po vzletu.

Čaj – edino, kar je Navalni po besedah njegove tiskovne predstavnice Kire Jarmiš zaužil danes – naj bi spil v lokalu na letališču v Tomsku. Vodstvo letališča po poročanju Tass preiskuje lokal, tja naj bi tudi že prišla sanitarna inšpekcija, in pregleduje posnetke varnostnih kamer. So pa sporočili, da noben drug obiskovalec lokala ni imel kakršnihkoli težav.

Navalni je bil davi na letalu iz Sibirije proti Moskvi, ko se je začel nenadoma zelo slabo počutiti. Letalo je nato zasilno pristalo, njega pa so nemudoma prepeljali v bolnišnico v Omsku, kjer so ga namestili na intenzivni negi na oddelku za toksikologijo.

Njegova tiskovna predstavnica Jarmiševa je na Twitterju sporočila, da predvidevajo, da so ga namerno zastrupili, in sicer tako, da so nekaj vmešali v njegov čaj, saj je bila to edina stvar, ki jo je danes zjutraj popil. Kasneje je še sporočila, da je Navalni še vedno v komi in priključen na respirator. To so potrdili tudi v bolnišnici.

Iz Kremlja so mu zaželeli hitrega okrevanja. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je ob tem dejal, da ni še nobenih dokazov, da bi bil zastrupljen in da gre samo za domneve. Če pa bodo v laboratoriju potrdili, da je zastrupljen, bodo tako kot za vsakega ruskega državljana uvedli preiskavo, je dodal, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

44-letnik je ena najvidnejših opozicijskih osebnosti v Rusiji v zadnjem desetletju. Znan je predvsem po svojih kampanjah proti skorumpiranim kremeljskim uradnikom in politikom ter je glasen kritik ruskega predsednika Vladimirja Putina. V preteklosti je bil že večkrat tarča različnih fizičnih napadov, večkrat je bil tudi v zaporu in na zatožni klopi, kar njegovi podporniki vidijo kot kazen za njegov aktivizem, navaja AFP.

Že lani je trdil, da so ga zastrupili v zaporu, ko je je imel hudo otečene obraz in obrvi ter izpuščaje po telesu. Napadalci pa so ga leta 2017 polili z barvilom, ki se uporablja kot razkužilo, pri čemer je utrpel kemične opekline na očesu.

Navalni, ki je na prestižnih ruskih univerzah diplomiral iz prava in financ, je najprej postal priljubljen kot bloger, ki je razkrival dokaze o korupciji, tudi luksuznega premoženja visokih uradnikov, ki so imeli nesorazmerno nizke plače. Njegove oddaje na YouTube so še sedaj zelo priljubljene, ima pa več kot štiri milijone naročnikov. Na Twitterju pa ima več kot dva milijona sledilcev, tako da uživa široko podporo med mladimi. Nacionalni mediji ga ignorirajo.

Širše znan je postal med protesti med letoma 2011 in 2013 ob spornih parlamentarnih volitvah in volitvah moskovskega župana. Leta 2011 je vodil proteste več deset tisoč ljudi proti nepravilnostim na parlamentarnih volitvah. Leta 2013 pa se je potegoval za položaj župana Moskve, ko je dosegel izjemen uspeh in s 27 odstotki glasov pristal na drugem mestu za Putinovim zaveznikom Sergejem Sobjaninom, kar ga je postavilo v ospredje kot enega od vodilnih predstavnikov opozicije.

V skladu z julija uveljavljenimi ustavnimi spremembami pa se Navalni prihodnjih 15 let ne bo mogel potegovati za predsedniški položaj v Rusiji, saj je sedaj pogoj, da morajo predsedniški kandidati v državi živeti najmanj zadnjih 25 let. Navalni je namreč pred desetletjem študiral na univerzi Yale v ZDA. Ustavne spremembe sicer Putinu omogočajo, da ostane predsednik še 16 let, spominja nemška tiskovna agencija dpa.

Navalni je poročen in živi v Moskvi s soprogo in dvema otrokoma.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen