Začenja se demokratska konvencija za potrditev predsedniškega kandidata Joeja Bidna

0

V ponedeljek se bo formalno v Milwaukeeju v ameriški zvezni državi Wisconsin, dejansko pa virtualno iz vseh ZDA začela nacionalna konvencija demokratske stranke, ki bo potrdila strankarsko platformo za naslednja štiri leta in Joeja Bidna za predsedniškega kandidata na volitvah 3. novembra.

Konvencija bo trajala do četrtka, 20. avgusta, ko bo imel govor Biden, vendar ga ne bo v Milwaukee. Govoril bo v državi Delaware, ki jo je več desetletij zastopal v zveznem senatu. Razlog je pandemija koronavirusa, ki je konec marca izbruhnila v ZDA in doslej zahtevala že skoraj 170.000 življenj.

Republikanci bodo imeli svojo konvencijo v tednu od 24. avgusta. Formalno bo v Severni Karolini, vendar pa bo Trump nominacijo sprejel 27. avgusta, nekje v Washingtonu prav tako na daljavo.

V Delawaru bo imela v sredo svoj govor tudi senatorka iz Kalifornije Kamala Harris, ki si jo je Biden izbral za svojo podpredsedniško kandidatko. Tudi drugi govorniki bodo nastopali vsak iz svojega dela ZDA.

“Od samega začetka pandemije smo dajali na prvo mesto zdravje in varnost Američanov. Sledili smo znanosti in zdravnikom ter sproti prilagajali načrte. To je vodstvo, ki si ga Amerika zasluži in to bo Biden prinesel v Belo hišo,” je izjavil predsednik Nacionalnega odbora demokratske stranke Tom Perez.

Nacionalne konvencije večjih ameriških strank so bile od začetka 19. stoletja velika zabavna prireditev z baloni in rajanji. Vse tja do poznega 20. stoletja so bile tudi pomembne, saj ni bilo vedno vnaprej jasno, kdo bo strankarski kandidat za predsednika ali podpredsednika, pa tudi pri potrjevanju strankarskih platform, ki so program dela za naprej, se je lahko kaj zalomilo.

Zadnjih nekaj desetletij pa so konvencije minile večinoma brez drame, čeprav je bilo nekaj nepredvidljivih trenutkov, kot na primer leta 2016, ko so podporniki senatorja Bernieja Sandersa v Philadelphii izžvižgali Hillary Clinton ob potrditvi njene predsedniške nominacije. Letos ne bo nikogar v dvorani.

Produkcijski center bo v konvencijskem centru Milwaukeeja Wisconsin Center, delegati, govorniki, novinarji in drugi pa bodo kar doma. Stranka je organizacijo dogodka, ki bo letos mešanica nastopov v živo in na daljavo, zaupala devetkratnemu dobitniku televizijske nagrade emmy in izvršnemu producentu gledaliških nagrad tony Rickyju Kirshnerju.

Milwaukee je tragična žrtev pandemije koronavirusa. Največje mesto države, ki je tudi letos odločilnega pomena za izid volitev, si je namreč obetalo milijone dolarjev prihodka zaradi več deset tisoč delegatov, novinarjev, protestnikov in drugih, ki so nameravali priti na konvencijo. Sedaj ne bo niti Bidna.

Dejavnosti na konvenciji bodo potekale vsak dan od jutra do večera, najpomembnejši govori pa bodo na televiziji vsak dan dve uri zvečer od 21. do 23. ure po vzhodnoameriškem času (od 3. do 5. ure po srednjeevropskem).

V ponedeljek bodo med pomembnejšimi govorniki Sanders, newyorški guverner Andrew Cuomo, senatorka Amy Klobuchar, nekdanja prva dama ZDA Michelle Obama in nekdanji republikanski guverner Ohia John Kasich, ki se je leta 2016 najdlje potegoval za republikansko predsedniško nominacijo proti Donaldu Trumpu.

“Moral sem se odločiti v skladu s svojo vestjo. Trumpa leta 2016 nisem mogel podpreti, ker sem se bal, da nas bo delil, ne pa poenotil. Po tem, kar sem videl zadnja tri leta in pol, se je izkazalo, da sem imel prav,” je pred dnevi izjavil Kasich, ki tudi že napovedal, da bo volil Bidna.

Nekdanjega podpredsednika ZDA bodo na konvenciji prikazali Američanom kot nasprotje Trumpa, torej nekoga, ki gradi konsenz in bo poenotil razbito Ameriko, ki jo trenutno najbolj tarejo gospodarski kolaps, pandemija in sistemski rasizem. Vsak dan konvencije bo imel svoj naslov: “Mi ljudstvo”, “Vodstvo šteje”, “Popolnejša zveza” in “Ameriška obljuba”.

V torek, 18. avgusta bodo med drugim govorili newyorška kongresnica Alexandria Ocasio Cortez, nekdanji predsednik Bill Clinton in Bidnova soproga Jill Biden. V torek pa bo Biden tudi formalno sprejel nominacijo.

Za zdaj še ni jasno, kdo bo v torek osrednji govornik celotne konvencije. Leta 2004 je bil to Barack Obama, ki je le štiri leta kasneje postal predsednik ZDA in izbral Bidna za podpredsedniški položaj.

Obama bo imel govor v sredo, ko bodo na vrsti predvsem znamenite ženske kot so predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi, Hillary Clinton, Harrisova, senatorka Elizabeth Warren in nekdanja kongresnica Gabrielle Giffords.

Zadnji dan konvencije bodo Američane pred Bidnovim govorom virtualno ogrevali med drugim senator iz New Jerseyja Cory Booker, guverner Kalifornije Gavin Newsom, županja Atlante Keisha Lance Bottoms, Bidnova družina in potem še Biden.

Vmes bodo nastopili tudi navadni Američani, med njimi kmet iz Pensilvanije, ki danes obžaluje, da je leta 2016 podprl Trumpa . Za glasbene vložke bodo poskrbeli John Legend, Billie Eilish, Leon Bridges, Billy Porter in The Chicks, nekoč znane kot Dixie Chicks.

Strankarska platforma, katere osnutek je pripravljen na skoraj 100 straneh, je tipično demokratska, torej izraža podporo pravici do splava, homoseksualcem, manjšinam, delavcem in pravici do dostopnega zdravstva. Pri potrjevanju se sicer lahko zalomi, saj Sandersovi podporniki še vedno vztrajajo pri vključitvi zahteve po uvedbi splošnega javnega zdravstvenega varstva. Biden pa se zavzema za zasebno zdravstvo z javno opcijo.

Glede zunanje politike konvencija Ameriko vrača v čase pred Trumpom, ko je bila Evropa skupaj z zvezo Nato najpomembnejši in spoštovanja vreden zaveznik ZDA. Republikanci bodo pri platformi kritično izpostavljali dejstvo, da se demokrati zavzemajo za zmanjšanje razširjenosti orožja po ZDA.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen