Začasni rezultati potrjujejo prepričljivo zmago Lukašenka

0

Dolgoletni beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je zmagal na predsedniških volitvah v nedeljo, je danes potrdila vodja državne volilne komisije Lidija Jermošina. Zanj je glede na začasne rezultate glasovalo 80,23 odstotka volivcev. Glavna izzivalka Svetlana Tihanovska, ki rezultatov ne priznava, pa je zbrala 9,9 odstotka glasov.

Volitev se je udeležilo 84 odstotkov volilnih upravičencev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Že po objavi izidov vzporednih volitev so v nedeljo v več mestih izbruhnili protesti tistih, ki zmage Lukašenka ne priznavajo. Udeležilo se jih je več deset tisoč ljudi, po navedbah nekaterih opazovalcev zgolj v prestolnici Minsk celo 100.000. Na protestih so izbruhnili spopadi med protestniki in policijo.

Po navedbah beloruske organizacije za človekove pravice Viasna je policija po protestih pridržala 120 ljudi, od tega 50 v Minsku.

Nasprotniki Lukašenka opozarjajo na številne nepravilnosti in poskuse volilnih manipulacij na nedeljskih volitvah. Tokratnih volitev se sicer niso udeležili mednarodni opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), saj niso pravočasno dobili vabila Belorusije.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen