Slovenija spet v središču mednarodne pozornosti: Na 15. BSF kar sedem tujih voditeljev držav in številni drugi pomembni gosti

7

Bled bo v ponedeljek spet gostil Blejski strateški forum (BSF), že 15. po vrsti, ki bo letos potekal v znamenju pandemije novega koronavirusa in strogih varovalnih ukrepov. A to po vsebinski plati na forum ne bo kaj dosti vplivalo. Obeta se zelo visoka udeležba – na Bled prihaja kar sedem tujih voditeljev držav in številni drugi pomembni gosti.

Gostitelj, slovenski premier Janez Janša bo tako v ponedeljek na Bledu gostil hrvaškega kolega Andreja Plenkovića, madžarskega premierja Viktorja Orbana, predsednika češke vlade Andreja Babiša, poljskega kolega Mateusza Morawieckega in srbskega predsednika Aleksandra Vučića. Udeležbo je napovedal tudi bolgarski premier Bojko Borisov.

Po uvodnem nagovoru predsednika republike Boruta Pahorja bo zbrane voditelje preko videopovezave nagovoril tudi predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach, v razpravi pa bosta preko videopovezave sodelovala še italijanski premier Giuseppe Conte in direktorica Mednarodnega denarnega sklada Kristalina Georgieva.

Janša bo imel ob robu foruma bilateralne pogovore z vsemi predsedniki vlad, ki bodo prispeli na Bled. Sestal se bo tudi z Vučićem, posebnim predstavnikom EU za dialog Beograd – Priština in druga regionalna vprašanja Zahodnega Balkana Miroslavom Lajčakom ter visokim predstavnikom EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Josepom Borrellom, so sporočili iz premierjevega kabineta.

Zelo visoka udeležba bo tudi na ravni zunanjih ministrov. Slovenski minister Anže Logar bo v živo v blejski Festivalni dvorani gostil kolege iz Hrvaške, Madžarske, Slovaške, Češke in Poljske – Gordana Grlića Radmana, Petra Szijjarta, Ivana Korčoka, Tomaša Petrička in Zbigniewa Raua. Slednji je nasledil Jaceka Czaputowicza, ki je prejšnji teden odstopil.

V razpravi se jim bo pridružil tudi Borrell, preko videopovezave pa še državna sekretarka na nemškem zunanjem ministrstvu Michelle Müntefering.

Med visokimi gosti velja izpostaviti tudi Lajčaka, pomočnika namestnika ameriškega državnega sekretarja Matta Boysa, poveljnika ameriških sil v Evropi, generala Christopherja Cavolija in namestnico generalnega sekretarja Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) Tuulo Yrjölä.

V ospredju razprav bodo predvsem posledice pandemije koronavirusa in prihodnost EU. To bo prvo srečanje sedmih voditeljev članic EU v živo od julijskega vrha povezave, na katerem je bila začrtana pot za gospodarsko okrevanje unije po pandemiji. To bo po napovedih tudi osrednja tema tokratnega BSF.

Pričakovati je, da bosta Orban in Morawiecki dodatno pojasnila stališča, ko sta se znašla nasproti ostalim voditeljem članic z nasprotovanjem pogojevanju črpanja evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava. Tedaj ju je podprl tudi slovenski premier Janša.

Na Bledu se bo sicer razpravljalo tudi o kibernetski varnosti in o prihodnosti evropske varnosti ter o krepitvi transatlantskih odnosov, je v pogovoru za STA prejšnji teden napovedal generalni sekretar BSF Peter Grk.

Za razliko od prejšnjih let, ko je dogajanje na Bledu trajalo dva dni, bo BSF letos potekal samo en dan. Medtem ko se je v prejšnjih letih v dveh dneh zvrstilo tudi več kot 20 razprav, bo letos panelov “v živo” le pet, še dva pa bosta potekala digitalno.

Prav tako ne bo foruma mladih in ločenega poslovnega dela foruma, čeprav nekatere gospodarske teme ostajajo na programu. Tako se bo forum v ponedeljek zjutraj začel s poslovnim zajtrkom, ki ga bo gostila ameriška gospodarska zbornica v Sloveniji Amcham Slovenija, popoldne pa bo v “digitalnem svetu” potekal tudi panel o krožnem gospodarstvu in trajnostnem razvoju.

Digitalna komponenta bo sicer letos zelo pomembna. Razprav v živo se bo namreč zaradi varovalnih ukrepov za omejevanje širjenja novega koronavirusa lahko udeležilo le omejeno število gledalcev. Razpravi voditeljev in zunanjih ministrov v blejski Festivalni dvorani si bo lahko v živo ogledalo le okoli 160 povabljencev. Podobno bo omejeno tudi število poslušalcev na panelih v hotelu Rikli.

Zato pa bodo vse razprave prenašali po spletnih platformah in mogoče bo tudi sodelovanje v razpravi preko moderatorja, napovedujejo organizatorji – tudi letos sta to zunanje ministrstvo in Center za evropsko prihodnost (CEP).

Glede na to, da bo letos obseg BSF precej manjši kot prejšnja leta, bodo nižji tudi stroški za njegovo izvedbo. Kot je pojasnila izvršna direktorica CEP Katja Geršak, so stroški nižji za okoli 40 odstotkov glede na prejšnja leta, a je znatno manj tudi nabranih sredstev.

So pa na MZZ in v CEP zelo hvaležni, da so navkljub gospodarski krizi, ki jo je prinesla pandemija, določeni partnerji ostali zvesti BSF. Ključni sponzorji in parterji so Generali, Google, Toyota in Microsoft. Vse pomembnejša je tudi vloga drugih ministrstev, zlasti za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo, za javno upravo in informacijsko varnost ter za obrambo. Pomembno vlogo pa bodo ob že omenjenem AmCham igrali tudi Telekom, Pristop, Circular Change in Global Diplomacy Lab, je še pojasnila Geršakova.

Št. komentarjev: 7
 1. raft pravi

  Z udeležbo Vučiča se ni kaj veliko za hvaliti.

  1. Re gornjemu pravi

   Imaš prav! Z udeležbo raznih Bolgarov, Mađarov,Slovakov.. tudi ne.

 2. gabriel pravi

  Bravo vlada JJ! Slovenija je spet na evropskem/svetovnem zemljevidu.

 3. haapy yack pravi

  hoj
  Prihodnost EU lagerja in preostalega sveta.
  Totalitarne mahinacije: namera uvesti globalno kriptovaluto, cepivo z nanočipi in podkožni elektronski čip.
  boditevcvetju

 4. Prdec pravi

  Janša je navzoče opozoril v ” njegovi angleščini”, da VINTER is comming .Skoraj nekdaj Braruška

  1. raft pravi

   Prdec, ti si samo posledica prdenja.

   1. Prdec pravi

    Ti pa sranja

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen