Opozicija atakira z ustavno obtožbo, interpelacijami, ovadbami in splošnimi obtožbami ter podtikanjem izrednih razmer

0

Prvič po dopustih so se danes sešli vodje opozicijskih strank LMŠ, SD, Levice in SAB. Voditeljica SD Tanja Fajon jih je opomnila na ustavno obtožbo premierja Janeza Janše, ki je že spisana, in jih pozvala k oblikovanju stališč. “Vsak teden so novi razlogi, da bi lahko ustavno obtožbo še dodelali,” je pojasnila na novinarski konferenci po srečanju.

V izredne razmere v zadnjih tednih države ne potiska le epidemija novega koronavirusa, pač pa po besedah Fajonove tudi vlada, ko gre za nedopustne posege v tožilstvo, sodstvo, policijo in medije. Prav na to so se osredotočili tudi v predlogu ustavne obtožbe, ki so ji po njenih besedah naklonjeni tudi vodje LMŠ, SD in SAB. “To so grobi posegi. Spremljamo nasilno spreminjanje družbe,” je opozorila.

Zagotovljenih je tudi vsaj 30 glasov za sklic izredne seje DZ, na kateri bi razpravljali o interpelaciji notranjega ministra Aleša Hojsa. Spomnila je, da je minister nepreklicno odstopil, a se doslej to še ni zgodilo. Obenem pa je po njeni oceni že večkrat presegel svoja pooblastila, razlogov za interpelacijo je vedno več.

Trenutno opozicija sicer nima zadosti glasov za izglasovanje ustavne obtožbe ali interpelacije, potrebovali bi tudi glasove koalicijskih strank. Na vprašanje, ali pri tem računajo na glasove poslancev DeSUS, je Fajonova dejal, da je od njih odvisno, do kdaj bodo podpirali ravnanje SDS oz. kdaj bodo spoznali, da so del vladajoče strukture, ki “nasilno spreminja našo družbo”.

Glede kmetijske ministrice in predsednice DeSUS Aleksandre Pivec pa je dejala, da ne gre za vprašanje 400 evrov, pač pa za vprašanje etičnih in moralnih pravil. Po njeni oceni Pivčeva ne bi smela ostati ministrica. Interpelacije sicer po njenih informacijah v opoziciji še ne pripravljajo, ni pa ta izključena, je pojasnila.

“Želim in upam, da bi lahko prišli do predčasnih volitev,” je dejala. Na takšno možnost se v SD pripravljajo tudi s širšim posvetom vodstva stranke, ki bo v četrtek in petek in na katerem bodo pripravili alternativni program.

Voditeljica SD je ob tem pozvala k strnitvi vrst oz. večji enotnosti v opoziciji, ko gre za ključna strateška vprašanja, pri katerih imajo skupen interes. “Postaviti moramo jasno alternativno zgodbo,” je poudarila.

Fajonova je sicer izrazila zadovoljstvo nad napovedjo, da bi se otroci lahko s 1. septembrom vrnili v šolo. Karantena ali kakršna koli zapora meja pa po njenem mnenju ne bi bil primeren ukrep. Bolje bi bilo razmisliti o morebitni uvedbi obveznega, a brezplačnega testiranja.

Voditeljica SD se je dotaknila tudi nekaterih zunanjepolitičnih tem. Zelo zaskrbljujoče je po njenem mnenju dejstvo, da bosta na enem od uvodnih panelov na Blejskem strateškem forumu o prihodnosti Evrope poleg Janše sodelovala tudi madžarski premier Viktor Orban in srbski predsednik Aleksandar Vučić.

Spomnila je, da so v SD minuli teden zahtevali nujno sejo odbora DZ za evropske zadeve, na kateri bi spregovorili o strateški usmeritvi Slovenije. Po njenih besedah zunanji minister Anže Logar državo vleče izrazito v smer višegrajske četverice in “stran od evropskih vrednot”. Kritična je bila do podpisa izjave o varnosti omrežij 5G v Sloveniji, kar po njenih besedah ni stališče EU. “Slovenija je tu imela solo akcijo,” je dejala.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen