Evropski “trgovinski” komisar Phil Hogan bo odstopil – odnesla ga bo elitna zabava, na kateri niso upoštevali protikoronskih ukrepov

0

Evropski komisar za trgovino Phil Hogan bo odstopil s položaja, potem ko se je nanj vsul plaz kritik, ker se je minuli teden na Irskem udeležil elitne zabave, na kateri so se kršili ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa, med drugim poročata irska radiotelevizija RTE in britanski BBC.

Tudi irski Independent poroča, da bo Hogan še nocoj podal odstopno izjavo predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen. To napovedujejo “dobro obveščeni viri” v Bruslju, navaja irski časnik, medtem ko se RTE sklicuje na navedbe tiskovnega predstavnika.

Komisar se je zaradi udeležbe na omenjeni zabavi znašel pod silovitim pritiskom. Na večerji irskega parlamentarnega golf kluba se je prejšnjo v sredo zbralo več kot 80 izbranih povabljencev – med njimi zdaj že nekdanji minister za kmetijstvo Dara Calleary, vrhovni sodnik, vrsta poslancev in tudi komisar Hogan.

Le dan pred tem je vlada v Dublinu spričo vse višjega števila na novo okuženih sprejela vrsto dodatnih zaščitnih ukrepov, ki naj bi zajezili epidemijo covida-19. Pri tem je med drugim izrecno poudarila, naj ne bo “nobenih uradnih ali neuradnih dogodkov ali zabav” v hotelskih restavracijah, še posebej ne v Dublinu, kjer se virus širi najhitreje.

Kot pa je v četrtek razkril irski časnik Examiner, je na tej večerji za isto mizo sedelo po deset gostov, na zabavi pa je bilo tudi več kot 50 ljudi, kolikor jih še dovoljujejo sedanja pravila. Preiskavo dogodka je sprožila celo policija.

Premier Micheal Martin je Hogana, sicer nekdanjega vladnega ministra, že v soboto zvečer pozval, naj “temeljito premisli o svojem položaju”. Pred tem je v Dublinu odstopilo več vidnih funkcionarjev in politikov, premier pa se je v nedeljo tudi odločil, da predčasno s počitnic pokliče člane parlamenta.

A kot je v nedeljo poudaril Hogan, on ne odgovarja irskemu premierju, ampak predsednici Evropske komisije. Ta je od njega zahtevala celovito poročilo, ki ji ga je Hogan predložil že v nedeljo zvečer, a je predsednica zahtevala dodatna pojasnila.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen