Dr. Milan Zver o evropskih sredstvih za protipotresno sanacijo stavb

0

(10.08.2020) Novinar Financ je na evropskega poslanca dr. Milana Zvera naslovil vprašanja v zvezi  z evropskimi sredstvi za protipotresno sanacijo stavb. Kot je navedel novinar, evropska sredstva doslej niso bila namenjena protipotresni sanaciji stavb, več kot tretjina prebivalcev Slovenije pa živi v stavbah, ki niso potresno varne. Po drugi strani pa bo EU namenila še več sredstev kot doslej za energetsko sanacijo stavb. 
Novinarja je zanimalo naslednje:
● Slovenija močno potrebuje sredstva za protipotresno prenovo stavb. Kaj konkretno boste kot evroposlanka / evroposlanec naredili, da bi EU v prihodnji finančni perspektivi oziroma v programu za okrevanje namenila sredstva tudi za takšne naložbe?
● Se boste pri tem povezali tudi s poslanci iz drugih potresno bolj ogroženih držav članic, zlasti Italije, Hrvaške in Grčije?
● Kako boste evropski parlament opozorili, da je energetska sanacija ovoja potresno ogroženih stavb lahko nevarna?
V nadaljevanju objavljamo odgovor evropskega poslanca.
V Evropskem parlamentu sem se v preteklosti že zavzel za predlog, da se v okvir energetske sanacije stavb, ki jo financira EU, vključi tudi možnost protipotresne sanacije stavb, saj je po moji oceni sredstva  za energetsko obnovo stavb smiselno uskladiti s protipotresno obnovo. Sredstva bi se morala tako namenjati za celovito obnovo stavb, ki bi vključevala tako protipotresno kot tudi energetsko obnovo. Leta 2018 sem podprl amandma, ki se je nanašal na kohezijski sklad.
Pogajanja glede večletnega finančnega okvira 2021-27 so sicer že zelo napredovala in sam v njih nisem neposredno vključen – v imenu Evropskega parlamenta se pogajam le za enega od več deset sektorskih programov, Erasmus+ -,  in če se bo s strani pogajalcev Evropskega parlamenta za večletni finančni okvir pojavila priložnost, da se sredstva za protipotresno obnovo stavb skupaj z energetsko obnovo zagotovijo, jih bom podprl. Seveda pa je pri tem tudi pomembno, da podpora takšnemu predlogu ne pomeni negativnih posledic na celotna pogajanja in na pozicijo Slovenije.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen