V Wuhanu konec poltretji mesec trajajoče karantene: Ljudje množično in srečni na potep iz mesta

0

Oblasti v kitajskem Wuhanu, kjer se je novi koronavirus konec lanskega leta prvič pojavil, so danes odpravile prepoved potovanj iz mesta. V sredo zgodaj zjutraj po krajevnem času se je z vlaki iz mesta odpravilo na tisoče ljudi.

Z odpravo prepovedi potovanj se končuje več kot dvomesečna izolacija 11-milijonskega mesta. Oblasti so stroge ukrepe uvedle konec januarja, s čimer so želele preprečiti širjenje virusa, kar pa jim ni uspelo in virus se razširil po vsem svetu.

Množice potnikov so se zgrnile na železniško postajo Wuchang, kjer so lovili prve vlake, ki so na pot krenili malo po polnoči, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Wuhan je veliko izgubil v tej epidemiji in prebivalci Wuhana so plačali visoko ceno,” je dejal 21-letnik, ki se vrača v Šanghaj, kjer ima službo v restavraciji. “Zdaj ko je karantena odpravljena, mislim, da smo vsi precej srečni,” je dodal.

Kitajske oblasti so zaradi izbruha novega koronavirusa uvedle karanteno za več deset milijonov ljudi – 23. januarja najprej v Wuhanu, nato pa tudi v drugih delih province Hubei. To mesto je bilo prvo na svetu, kjer so uvedle tako stroge ukrepe, ki zdaj veljajo v številnih državah.

Virus se je kljub temu razširil po državi in drugod po svetu, vendar ga je Kitajski uspelo zajeziti. V zadnjih tednih so številke o okuženih in umrlih strmoglavile. V preteklih 24 urah niso zabeležili nobenega smrtnega primera, kar je prvič od januarja, ko so začeli objavljati podatke.

Kitajske oblasti so pred dvema tednoma začele rahljati omejitve in prebivalci Wuhana in drugih mest v Hubeiju so lahko odšli od doma. Znova so bila dovoljena potovanja iz drugih delov Kitajske, potovanja iz Wuhana pa so dovoljena od srede po krajevnem času.

V Hubeiju so zabeležili večino od več kot 81.000 potrjenih okužb in več kot 3300 smrtnih primerov na Kitajskem.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen