Kapitan ameriške letalonosilke odstavljen zaradi pritožbe na razmere ob koronavirusu

0

Vodstvo ameriške mornarice je Bretta Crozierja v četrtek odstavilo s položaja kapitana letalonosilke Theodore Roosevelt, ker se je mimo poveljniške verige pisno pritožil nad razmerami po izbruhu pandemije novega koronavirusa. Crozier je zahteval, da mornarjem dovolijo na kopno.

Crozierjeva največja napaka naj bi bila, da je pismo poslal na preveč naslovov in s tem širil paniko. Vršilec dolžnosti sekretarja mornarice Thomas Modly je sporočil, da je kapitan pokazal izjemno slabo presojo v času krize. Na koncu je bila težava ta, da je ena od kopij pisma prišla v medije.

Modlyjeva odločitev je nemudoma naletela na ostre kritike v predstavniškem domu kongresa. Odbor za oborožene sile je sporočil, da je odstavitev destabilizacijska poteza, ki bo ogrozila pripravljenost tihomorske flote in varnost mornarjev.

Modly je razložil, da bi moral kapitan o položaju obvestiti le neposredne nadrejene, ti pa naj bi že ustrezno ukrepali, ko je poslal svoje pismo, v katerem je zapisal, da je bi lahko na letalonosilki umrlo do 50 vojakov.

Theodore Roosevelt ima 5000 članov posadke, zasidrana je v Guamu, do danes pa naj bi poslali na kopno 3000 mornarjev in jih dali v karanteno. Z novim koronavirusom naj bi bilo okuženih 114 članov posadke, za zdaj pa še ni noben končal v bolnišnici.

Modlyjeva odločitev sicer sproža dodatna vprašanja, saj je še v ponedeljek dejal, da kapitana ne bodo odstavili, razen, če se ne izkaže, da je namerno poslal pismo tudi medijem. V četrtek je Modly priznal, da ni nobenega dokaza, da bi kapitan to storil. Modly je zagotovil, da se Bela hiša v njegovo odločitev ni vpletala, ampak je govoril le z obrambnim ministrom Markom Esperjem, ki ga je podprl.

V senatu se je s kritiko oglasil demokrat Jack Reed, ki je član odbora za oborožene sile. Dejal je, da odstavitev kapitana in to kar se je dogajalo prej z letalonosilko, zastavlja resna vprašanja o strategiji mornarice za boj proti pandemiji.

Crozier je v pismu zapisal, da se ladja sooča z nevarnostjo velikega izbruha in prosi za dovoljenje, da pošlje večino posadke na kopno. Takšno prizadevanje za življenja mornarjev pomeni, da letalonosilka več ne bi bila operativna. To se sicer že dogaja tako ali tako, saj bodo na ladji ohranili le toliko mornarjev, kot je potrebno za osnovno delovanje in čiščenje. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen