Ameriški obveščevalci poudarjajo, da novega koronavirusa ni ustvaril človek in tudi ni bil gensko spremenjen

3

Urad Nacionalnega direktorja za obveščevalne dejavnosti ZDA je sporočil, da se vse ameriške obveščevalne agencije strinjajo z znanstveno oceno, da novi koronavirus “ni bil človeško ustvarjen ali gensko spremenjen”. Še vedno pa preučujejo, ali bi virus lahko izviral iz kitajskega laboratorija.

“Obveščevalna skupnost bo še naprej temeljito raziskovala nove informacije in obveščevalne podatke, da ugotovi, ali je do izbruha prišlo prek stika z okuženimi živalmi ali pa po nesreči v laboratoriju v Wuhanu,” je sporočil urad Nacionalnega direktorja za obveščevalne dejavnosti, ki je bil ustanovljen po terorističnih napadih 11. septembra 2001.

Prevladujoča teorija na osnovi dostopnih podatkov je, da je virus nastal sam od sebe na tržnici v kitajskem Wuhanu, kjer se v sanitarno grozljivih razmerah trguje z živimi ali mrtvimi eksotičnimi živalmi. Glavni sum pada na netopirje, ki naj bi virus prenesli na človeka. Podobno se je doslej zgodilo z virusoma sars in ebola.

Poleg te prevladujoče teorije po svetu kroži še več drugih teorij. Ena je, da so Kitajci razvijali neke vrste biološko orožje, a jim je zadeva ušla izpod nadzora, po drugi strani pa, da so krivci Američani oziroma ameriška vojska. Obe teoriji sta dobili krila, ko je začela vlada predsednika ZDA Donalda Trumpa za pandemijo koronavirusa kriviti Kitajsko, ki je ZDA vrnila z nasprotno obtožbo.

New York Times je poročal, da je Trump obveščevalnim agencijam naročil, naj temeljito raziščejo teorijo o namernem razvoju virusa v kitajskem laboratoriju. Obveščevalna skupnost ZDA je z današnjim sporočilom za javnost nakazala, da se ne želi vplesti v politična preigravanja.

Št. komentarjev: 3
  1. haapy yack pravi

    hoj
    Lažejo, da smrdi do Andromede.
    boditevcvetju

  2. linke pravi

    se je pojavil na tržnici , ali je bil ustvarjen v laboratoriju , prišel je iz kitajske. naj zato tudi plačajo tako ali drugače.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen