Vstopna točka za bolnike z ljubljanske regije bo pred zdravstvenim domom na Metelkovi

0

Zdravstveni dom Ljubljana bo danes na Metelkovi ulici, torej pred tamkajšnjim zdravstvenim domom, namestil zabojnike. Tam bo v prihodnjih dneh vzpostavljena vstopna točka za bolnike iz ljubljanske regije, pri katerih sumijo okužbo z novim koronavirusom. V zabojnikih bodo tudi jemali brise pri teh bolnikih.

Po besedah direktorja Zdravstvenega doma Ljubljana Rudija Dolšaka je družinski zdravnik, ki je v sredo zvečer v viškem zdravstvenem domu obravnaval bolnika, pri katerem se je pozneje potrdila okužba z novim koronavirusom, postopal ustrezno in odredil odvzem brisa na infekcijski kliniki.

Poudaril je, da imajo po enotah ljubljanskega zdravstvenega doma trenutno dovolj zaščitne opreme, osebje pa jo je dolžno uporabljati skladno z navodili in usmeritvami glede zaščite. Ob vstopu v zdravstveni dom so organizirali tudi tako imenovana triažna mesta, kjer diplomirane medicinske sestre na podlagi simptomov bolnika tega usmerijo že ob prihodu, je pojasnil. Namen triaže ni zavračanje pacientov, temveč usmeritev na pravo mesto, je poudaril. Triaža ni “niti policijska enota, niti obrambni sistem”, je dodal Dolšak.

Če bi bil pacient s sumom na koronavirus, ki bi kazal znake bolezni in bil v stiku z bolnikom, se ga potem usmeri na vstopno točko, je dejal zdravnik Rajko Vajd. Bolnike s sumom na koronavirus trenutno sprejemajo v sklopu splošne nujne medicinske pomoči, odvzem brisov pa izvajajo na infekcijski kliniki.

V prihodnjih dneh bodo imeli lastno vstopno točko. Po Dolšakovih besedah bo ministrstvo za zdravje zabojnike, kjer bo vstopna točka, postavilo pred zdravstveni dom center na Metelkovi. Postavitev zabojnikov so napovedali za danes zgodaj popoldne. V prihodnje bodo bolnike s sumom na novi koronavirus obravnavali v teh zabojnikih, prav tako pa bodo tam odvzemali brise. Gre za eno izmed 16 točk, ki bodo po navodilih zdravstvenega ministrstva obravnavale bolnike z novim koronavirusom.

“Vzpostavljena je tudi 24-urna kontaktna številka ZD Ljubljana za posvet in ozaveščanje o pravilnem preventivnem ukrepanju, kamor pacienti lahko pokličejo, in sicer 031 619255,” je še pojasnil Dolšak. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen