Vlada na večerni seji o smernicah za nove ukrepe: Široki zakonski paket za pomoč zaposlenim in aktiviranim v kritičnih dejavnostih, samozaposlenim in gospodarstvu

1

Predsedniki koalicijskih strank so v petek uskladili usmeritve za pripravo novega zakonskega paketa za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu, na podlagi katerih so zbrali še predloge ministrstev in svetovalne skupine pod vodstvom ekonomista Mateja Lahovnika. Vlada bo smernice obravnavala na večerni seji, je napovedal premier Janez Janša.

Seja se bo začela ob 18. uri, na seji pa bodo ministri obravnavali smernice za pripravo zakonskega paketa, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Janša je na Twitterju zapisal, da so prve usmeritve na ravni predsednikov strank uskladili že v petek zvečer, danes do 12. ure so predloge posredovala še ministrstva in svetovalna skupina, ki jo vodi Lahovnik.

Vlada bo po njegovih napovedih smernice obravnavala in sprejemala na današnji večerni seji. Predstavljene bodo v torek, že prej pa bosta stekla delo za pripravo zakona ter usklajevanje na različnih ravneh. “V smernice bodo vključene tudi rešitve za pomoč samozaposlenim,” je dodal.

Že v soboto je napovedal, da bo vlada zakonski predlog potrdila do petka in ga nato poslala DZ v sprejem. Napovedal je tudi 30-odstotno znižanje vseh funkcionarskih plač na državni ravni za čas trajanja epidemije.

Novi vladni predlogi se nanašajo na nagrajevanje zaposlenih in aktiviranih v kritičnih dejavnostih v času epidemije, kot so zdravstvo, civilna zaščita, varnost in kritična infrastruktura. Po odločitvi predstojnikov bo zanje na voljo od 10- do 200-odstotni dodatek na osnovno plačo.

Delodajalcem bodo priporočili, naj podoben pristop uberejo v svojih podjetjih, še posebej v trgovini z osnovnimi življenjskimi potrebščinami.

Zakonski paket se bo nanašal tudi na pomoč gospodarstvu. Vlada bo oblikovala predlog za način in višino povračila plač v podjetjih, ki so morala zaradi epidemije v celoti ali deloma prekiniti poslovanje. Določila bo način ocene gospodarske škode, povzročene gospodarskim subjektom zaradi epidemije, in določila splošni okvir za povračilo.

Vlada pretresa nove ukrepe za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu

Vlada na Brdu pri Kranju obravnava smernice za pripravo zakonskega svežnja za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu v času krize zaradi epidemije koronavirusa. Ukrepi, po napovedih vredni vsaj tri milijarde evrov, so med drugim usmerjeni v ohranjanje delovnih mest in pomoč samozaposlenim, napovedano je tudi nagrajevanje najbolj obremenjenih.

Prve usmeritve za pripravo novega zakonskega paketa za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu so na ravni predsednikov strank uskladili v petek zvečer, danes do 12. ure pa so predloge posredovala še ministrstva in svetovalna skupina, ki jo vodi ekonomist Matej Lahovnik. Usmeritve, ki jih obravnava ministrska ekipa, bodo predstavili predvidoma v torek, vlada pa bo zakonski predlog predvidoma potrdila do petka in ga nato poslala DZ v sprejem.

Vlada bo zagotovila toliko finančnih sredstev, kot je treba, da se ohrani “delovna mesta, socialno stabilnost, gospodarske zmogljivosti, javni servis, potenciale v znanosti, kulturi… in družbi nasploh”.

Novi vladni predlogi se nanašajo na nagrajevanje zaposlenih in aktiviranih v kritičnih dejavnostih v času epidemije, kot so zdravstvo, civilna zaščita, varnost in kritična infrastruktura. Po odločitvi predstojnikov bo zanje na voljo od 10- do 200-odstotni dodatek na osnovno plačo. Janša je sicer med ukrepi v soboto napovedal tudi izplačilo kriznega dodatka upokojencem in najbolj ranljivim socialnim skupinam prebivalstva, na drugi strani pa tudi 30-odstotno znižanje vseh funkcionarskih plač na državni ravni za čas trajanja epidemije.

Posebna skupina, ki jo vodi Lahovnik, naj bi po neuradnih informacijah časnika Finance predlagala ukrepe, ki bi večinoma veljali za marec, april in maj, usmerjeni pa naj bi bili v ohranjanje delovnih mest, pomoč samozaposlenim, izboljšanju likvidnosti podjetij, pomoč ljudem, ki se jim bodo zmanjšali prejemki, in dodatno pomoč podjetjem za zaščito.

Med ukrepi za samozaposlene naj bi predlagali, da so tisti, ki zaradi krize ne morejo opravljati dejavnosti ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu, upravičeni do mesečnega temeljnega dohodka v višini 70 odstotkov neto minimalne plače, v tem obdobju bi se jim odpisalo prispevke, zanje bi jih plačevala država, do odmere dohodnine za leto 2020 bi se jim odložilo plačilo akontacije dohodnine.

Predsednik NSi in obrambni minister Matej Tonin je na Facebooku danes opozoril, da pri ukrepih za pomoč v tej krizi ne smejo pozabiti na nikogar. Vladi bo danes predlagal paket ukrepov, med katerimi je med drugim tudi predlog, naj država vsem samozaposlenim plača prispevke in jim na račun nakaže finančna sredstva za nujno preživetje, po predlogu NSi 400 evrov. Prav tako naj država plača prispevke in tolikšna sredstva nakaže vsem ostalim iz zasebnega sektorja, ki v tej krizi še naprej delajo.

Po mnenju NSi pomoč v višini 400 evrov ustreza približnemu znesku denarno-socialne pomoči. Za tiste, ki delajo, je to nagrada za obremenjenost. Za tiste, ki trenutno ne morejo delati, pa pomoč, da lahko preživijo, je pojasnil Tonin.

V NSi predlagajo tudi začasen odlog na kredite in lizinge.

Število komentarjev: 1
 1. Vana pravi

  Tale zadeva s samozaposlenimi bo še trd oreh !!
  Ko si je – ne vem že katera vlada – omislila ta nateg ( novo nabiranje denarja ) – se je ogromno Slovencev odločilo za SP. kAR NA GLAVO V PRAZEN BAZEN SO SKOČILI, KER NI BILO NOBENIH PRAVIH INFORMACIJ.
  Potem, ko so spoznali prevaro, so pa bili tiho !!
  In kaj se sedaj dogaja ?
  Namesto , da bi počakali, saj bo vlada rešila problem in pomagala, zopet skačejo. . . . .nepremišljeno ven iz bazena ??
  https://podjetnik.finance.si/8959690/Eksplozija-izbrisov-espejev?src=live&utm_content=link_4&utm_medium=email&utm_campaign=pismo_urednika&utm_source=mid8065&f_tid=f1ed0e0ed452ec2f9e55e6bc5928e800

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen