Še en dokaz o podcenjevanju virusa v preteklosti: Švica v strahu pred sesutjem zdravstvenega sistema

0

Švicarski zdravstveni sistem bi se lahko sesul do konca meseca, če so bo novi koronavirus še naprej širil tako hitro, je v torek opozoril predstavnik švicarske vlade Daniel Koch.

Po podatkih švicarskih oblasti je bilo do zdaj na testu za koronavirus pozitivnih 2650 ljudi, 19 jih je umrlo, pričakujejo pa, da se bo v prihodnjih tednih število okužb močno povečalo.

Vodja zveznega urada za nalezljive bolezni Koch je pozval državljane, naj upoštevajo stroge ukrepe, ki jih je vlada sprejela ta teden, med drugim prepoved prireditev. Ti ukrepi so po njegovih besedah nujni, če želijo omejiti škodo in zaščititi bolnišnice pred kolapsom.

“Ljudje, ki se bodo okužili danes, bodo do nas prišli čez deset dni,” je dejal na novinarski konferenci. “Poskrbeti moramo, da se bo stopnja okuženih zmanjšala danes, sicer (švicarske bolnišnice) tega v desetih dneh ne bodo zmogle,” je opozoril.

Švicarske oblasti so vpoklicale okoli 8000 vojakov, ki v boju proti novemu koronavirusu pomagajo civilnim oblastem in zdravstvenemu osebju.

V državi z 8,6 milijona prebivalci lahko zagotovijo od 1000 do 1200 postelj na intenzivni negi, a je Koch opozoril, da zna z reševalno opremo, kot so respiratorji, rokovati le omejeno število zdravstvenega osebja, na spletni strani poroča Reuters. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen