Šabeder: Širjenje koronavirusa počasi prehaja v drugo fazo

0

Podatke o zadnjem številu okuženih s koronavirusom še zbirajo, so pa številke višje kot v sredo, je pred sejo vlade povedal minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Šabeder. Širjenje virusa tako počasi prehaja v drugo fazo, zato bo po njegovih besedah verjetno treba aktivirati državni načrt.

Več informacij je pričakovati po seji vlade, ki ima po Šabedrovih besedah na mizi tudi sklep o zaprtju vseh vzgojno-izobraževalnih ustanov. Minister bo nato podpisal uredbo o zaprtju vzgojno-izobraževalnih ustanov, predlagali pa bodo tudi druge ukrepe, je napovedal.

Premier, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec je ministrstvoma za zdravje in izobraževanje naložil, naj pripravita vse potrebno, da se s ponedeljkom zaprejo vse vzgojno-izobraževalne ustanove.

Medtem pa je novi mandatar Janez Janša na Twitterju staršem, ki si lahko že v petek organizirajo varstvo, priporočil, da svojih otrok ne pošiljajo v šole in vrtce. “Pripravljamo ukrep, po katerem bodo od ponedeljka dalje vse šolske ustanove, vključno z dijaškimi domovi, do nadaljnjega zaprte,” je zapisal.

Po zadnjih uradnih podatkih je v Sloveniji 57 potrjenih okužb z novim koronavirosom, najnovejših podatkov še ni, je pa število okuženih zagotovo višje.

Vlada je sicer v preteklih dneh začela sprejemati številne ukrepe, s katerimi želijo zajeziti širjenje virusa. Med drugim so omejili prireditve v zaprtih prostorih na 100 ljudi, na meji z Italijo izvajajo kontrolo vstopa v Slovenijo, v prihodnjih dneh pa naj bi začeli meriti temperaturo prišlekom na brniškem letališču.

V sredo je sicer za koordinacijo izvajanja ukrepov za omejevanje širjenja koronavirusa zadolžen poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan, ki bo delo reorganiziral, štab pa je delo v operativni sestavi začel danes. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen