Razumna odločitev: Grčija prekinila sprejemanje prošenj za azil za mesec dni

0

Grški premier Kiriakos Micotakis je v nedeljo zvečer sporočil, da Grčija spričo pritiska migrantov iz Turčije na njene meje ne bo sprejemala prošenj za azil naslednji mesec dni. Na Twitterju je krizo razglasil za grožnjo nacionalni varnosti in zaprosil za pomoč Evropsko unijo.

“Meje Grčije so zunanje meje Evrope. Zaščitili jih bomo,” je Micotakis sporočil na Twitterju in sporočil vsem, ki skušajo prečkati mejo z Grčijo, naj se obrnejo, ali pa jih bodo poslali nazaj.

Hkrati je napovedal, da bodo ukrepe za zavarovanje meja dvignili na najvišjo raven. Zaprosil pa je tudi za pomoč Evropske unije v skladu s 3. odstavkom 78. člena pogodbe o delovanju EU. Ta člen pravi, da lahko Svet EU “v primeru izrednih razmer v eni ali več državah članicah zaradi nenadnega prihoda državljanov iz tretjih držav” na predlog Evropske komisije sprejme začasne ukrepe v korist članic, ki jih to zadeva.

Micotakis je ob tem še napovedal, da si bo mejo s Turčijo v torek ogledal skupaj s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom. Skupaj bosta obiskala mejni prehod Evros.

Potem ko je Turčija potrdila, da ne bo več zadrževala migrantov, ki želijo v Evropo, je proti Evropi na mejo z Grčijo in Bolgarijo krenilo več kot 70.000 migrantov. Grčija je Turčijo obtožila, da namerno povzroča novo migrantsko krizo in da daje migrantom napačne informacije.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je že izrazila veliko zaskrbljenost. Dejala je, da sta z Michelom v stalnih stikih s predsednikoma vlad Grčije in Bolgarije, Micotakisom in Bojkom Borisovom. Zatrdila je, da jima bo EU zagotovila dodatno podporo, vključno s silami Frontex na kopenski meji.

Ta evropska agencija za nadzor zunanjih meja je v nedeljo stopnjo pripravljenosti na meji s Turčijo zvišala na visoko. V Grčijo pa je napotila tehnično opremo in dodatno osebje.

Ankara se je sicer za odprtje poti proti Evropi za migrante odločila, potem ko je bilo v Siriji v četrtek ubitih 33 turških vojakov. V Turčiji je skupaj kar okoli 3,6 milijona beguncev iz Sirije, kar predstavlja okoli štiri odstotke celotnega prebivalstva Turčije. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen