Planinska zveza priporoča, naj pohodniki izbirajo manj obljudene planinske poti

0

Zaradi vedno več okuženih s koronavirusom sars-cov-2 in obolelih za boleznijo covid-19 so bili tudi v planinski organizaciji prisiljeni k sprejetju različnih ukrepov in preventivnih dejanj. Vodstvo Planinske zveze Slovenije je izdalo priporočilo, da pohodniki izbirajo manj obljudene planinske poti.

Kot so zapisali, so za nedoločen čas prestavljeni vsi napovedani zbori komisij in skupščina Planinske zveze Slovenije. Vsaj do konca meseca marca so za nedoločen čas prestavljena tudi usposabljanja in druge skupinske aktivnosti. Strokovna služba krovne nacionalne planinske organizacije bo delovala z omejitvami, do preklica vstop strankam v poslovne prostore ni mogoč.

V zvezi s planinskimi dejavnostmi na prostem v planinski organizaciji pozivajo vse udeležence, da naj se aktivnosti udeležijo samo zdrave osebe. Opozarja se tudi na higieno rok in kašlja ter na pitje tekočin iz lastnega kozarca/steklenice in uporabo svojega pribora pri prehranjevanju. Kljub temu da je na prostem možnost širjenja virusa manjša, udeležence naprošajo, naj upoštevajo, da avtobusni prevoz in združevanje v večjih skupinah lahko predstavlja večje tveganje.

K sprejetju preventivnih ukrepov pozivajo tudi oskrbnike planinskih koč in postojank. V planinskih kočah, v sanitarijah in gostinskem delu se dodatno poskrbi za upoštevanje navodil o ustrezni higieni rok in higieno kašlja. Potrebno je redno in temeljito čiščenje prostorov ter zračenje prostorov.

V zvezi s plezalnimi aktivnostmi v dvoranah pa vse obveščajo, da veljajo enaki napotki glede preventivnih ukrepov, ob zavedanju, da telovadnice v teh dneh zapirajo vrata in odpovedujejo aktivnosti.

Glede na časovno obdobje, ki je tradicionalno namenjeno izvedbi zboru članov društev, se pojavlja veliko vprašanj glede njihove izvedbe. Predvsem v okviru obveznosti potrjevanja vsebinskega in finančnega poročila, ki ga je treba oddati do konca marca. Glede poročanja še čakajo na uradno odločitev o pričakovani prestavitvi roka za poročanje. Če ne bo drugačnih navodil, se letno poročilo kljub temu odda, tudi če ni potrjeno. Glede morebitnih novih uradnih informacij bodo društva vsekakor obveščali sproti, so še sporočili.

Delo strokovne službe PZS je do nadaljnjega omejeno. Vstop uporabnikom v prostore ni omogočen. Sodelavci strokovne službe pa so zainteresirani javnosti v okviru delovnega časa na voljo prek elektronske pošte.

Vsa usposabljanja in druge skupinske aktivnosti so do predvidoma konca marca odpovedane. Prav tako je do nadaljnjega prestavljena skupščina Planinske zveze Slovenije, ki je bila načrtovana za 18. april. V normalne tirnice poslovanja se bodo vrnili takoj, ko bodo razmere to omogočale.

“V tem obdobju apeliramo na vse, da se obnašajo strpno, solidarno, skrbite za svoj imunski sistem in da vsak dosledno izvaja osnovne higienske varnostne ukrepe, ki so bistveni za javno zdravje. Pričakujemo, da se bo v tem obdobju vseeno več ljudi odpravilo v naravo, pri tem priporočamo, da izbirate manj obljudene poti,” je vodstvo Planinske zveze sklenilo poziv ob pojavu koronavirusa.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen