Odsvetovano potovanje v ZDA, tisti, ki so tam, naj čim prej pridejo nazaj

0

MZZ vsem, ki načrtujejo pot v ZDA, svetuje, da načrte opustijo in pot preložijo, tisti, ki so v ZDA, pa naj se vrnejo domov, je danes poudaril vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter. Razglasitev pandemije in epidemije je dovolj za sprožitev postopkov, če agencije ne želijo vrniti denarja pri odpovedi potovanj, je poudaril.

Opozorilo MZZ izpred dveh tednov, naj tisti, ki se odpravljajo v tujino, resno razmislijo in potovanje skušajo preložiti ali pa se mu odpovejo, je še vedno veljavno, je poudaril.

MZZ se trudi, da situacijo v Sloveniji pojasnjuje in da svetuje slovenskim državljanom, ki so v tujini, in tistim, ki se vračajo, ter vedno redkejšim, ki odhajajo iz Slovenije v tujino, poudarja Šter.

Zadnje dni smo soočeni s situacijo, ko na posameznih mejah nastajajo različni sistemi nadzora in nasvetov. Pomembno je vedeti, da ti ukrepi niso namenjeni proti komerkoli, ampak temu, da se vzdržuje javnozdravstvena situacija in osebno zdravje, je dejal Šter.

Ukrepi na slovensko-italijanski meji z uvedbo kontrolnih zdravniških točk so namenjeni omejevanju širjenja novega koronavirusa in za zaščito državljanov, je poudaril in zatrdil, da je MZZ v rednih stikih s tujimi državami in jih seznanja z ukrepi.

Glede razmer na meji s Hrvaško, kjer nastajajo dolge kolone tovornih vozil, ki čakajo na prehod meje, je MZZ na pogovor poklicalo hrvaškega veleposlanika. Izpostavili so obseg problematike, ki grozi, da bo v Sloveniji povzročila ne le sanitarni, ampak tudi zdravstveni problem, in ga prosili, da čim prej jih obvesti o tem, kako bo Hrvaška ta problem odpravila.

Veleposlanik je po Šterovih besedah zagotovil, da bo opravil pogovore v Zagrebu in Slovenijo seznanil, kako bo Hrvaška ukrepala. Na odgovor Slovenija še čaka.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen