Ob zaprtju vrtcev in šol bo doma ostalo preko 260.000 otrok in mladostnikov

0

Zaradi naglega širjenja novega koronavirusa med prebivalstvom bodo po odločitvi premierja, ki opravlja tekoče posle, Marjana Šarca od ponedeljka predvidoma zaprte vse vzgojno-izobraževalne ustanove. Doma bo tako ostalo več kot 260.000 otrok in mladostnikov. Več kot 210.000 otrok je mlajših od 10 let, ki bodo torej potrebovali varstvo tudi doma.

Po podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport je v slovenske vrtce vključenih 90.120 otrok. Osnovne šole obiskuje 187.476 otrok, v prvo triado je vključenih je 64.497 otrok.

Poleg tega je 3294 otrok vključenih v šole s prilagojenim programom, med njimi jih je 463 v prvi triadi. Še 893 otrok, učencev in dijakov pa je v zavodih.

V srednjih šolah je 73.229 mladostnikov.

Ob zaprtju šol bo torej doma ostalo preko 260.000 otrok in mladostnikov.

V največji zadregi so za zdaj starši otrok, mlajših od 10 let, ki ne morejo biti sami doma ves dan. Teh je bilo po podatkih Statističnega urada RS 1. julija lani v Sloveniji 212.230.

Tudi tisti, ki imajo stare starše v bližini, se bodo te pomoči stežka poslužili. Že od začetka širjenja virusa sars-cov-2 namreč strokovnjaki pozivajo k zaščiti starejših, za katere je okužba zelo nevarna in smrtnost bistveno višja. Poleg tega nekatere nove študije kažejo, da so otroci lahko tudi zdravi prenašalci virusa ter da kužnost pri mlajših traja še dlje kot pri odraslih.

Minister za izobraževanje Jernej Pikalo je sicer danes na Twitterju napovedal, da bo vladi predlagal, “da v primeru zaprtja vseh šol, vsem, ki so odsotni z dela, zagotovi 100-odstotno nadomestilo plače”.

So se pa medtem na družbenih omrežjih že pojavili oglasi za zasebno varovanje otrok v času zaprtja vrtcev in šol. Cene celodnevnega varstva se vrtijo okoli 20 evrov na dan v Ljubljani. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen