Logar imel videokonferenco s kolegi iz sosednjih držav

0

Kot so sporočili z MZZ, so ministri poudarili pomen skupnega delovanja tako na ravni EU kot med sosednjimi državami. Poudarili so, da je pri slednjih bistveno medsebojno obveščanje in usklajeno ravnanje glede ukrepov na meji.

Logar se je zavzel, da se ob ukrepih za zajezitev pandemije novega koronavirusa omogoči pretok tovornega prometa, ki je nujen za delovanje gospodarstva, oskrbo ljudi in predvsem zagotavljanje medicinskih pripomočkov. Izpostavil je primer dogovora med Slovenijo in državami jugovzhodne Evrope konec prejšnjega tedna glede humanitarnih konvojev ter se zavzel za nadaljnje sodelovanje s Hrvaško in z Madžarsko za tranzit tovornega prometa iz smeri Italije, so sporočili.

Glede prehoda oseb so se ministri strinjali, da je ob omejitvenih ukrepih, ki zadevajo gibanje oseb, nujno osebam zagotoviti vrnitev v državo izvora oziroma bivanja, Logar pa je posebej poudaril sodelovanje pri organizaciji reševalnih letov za repatriacijo naših državljanov, ki so izven EU.

Novi slovenski zunanji minister je sicer že v ponedeljek v Ljubljani gostil madžarskega kolega Petra Szijjarta. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen