Levica, LMŠ in SD naj bi se na pobudo Levice združili proti ukrepom zoper nezakonite migracije

0

V Levici so na LMŠ in SD naslovili poziv, naj skupaj nasprotujejo aktivaciji 37.a člena zakona o obrambi, ki daje možnost podelitve nekaterih policijskih pooblastil vojakom. Zavedajo se, da je položaj resen, a se sprašujejo, kakšen smisel ima aktivacija v času epidemije koronavirusa, če pooblastila veljajo le pri širšem varovanju državne meje.

V poslanski skupini Levice se, kot so navedli v pozivu, zavedajo, da so za preprečitev širitve novega koronavirusa potrebni hitri in odločni ukrepi. Strinjajo se tudi, da je treba v razumnih okvirih kar se da omejiti javno in družabno življenje, a gre po njihovem mnenju vlada z napovedjo, da bo predlagala aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi, predaleč.

Omenjeni člen je lahko po navedbah Levice aktiviran le izjemoma in izključno pri širšem varovanju državne meje. “Ker je položaj na meji trenutno miren, ni nobenih razlogov za sprejetje takega ukrepa,” so zapisali. Dodali so, da bi bilo Slovensko vojsko bolj smiselno uporabiti za pomoč ogroženim in zaščito rizičnih skupin.

“Glede na tvorno sodelovanje, ki smo ga začeli vzpostavljati v preteklih dneh, vas vljudno pozivam, da tudi na tej točki stopimo skupaj in preprečimo aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi. Do potrebne dvotretjinske večine za aktivacijo 37.a člena v DZ ob enotnem nasprotovanju poslank in poslancev poslanskih skupin Levice, LMŠ in SD ne more priti,” so zapisali v pozivu. Dodali so še, da je nujen skupen nastop proti vsem nepotrebnim in pretirano represivnim ukrepom.

Sicer 37.a člen zakona o obrambi določa, da lahko DZ na predlog vlade v primeru, da to zahtevajo varnostne razmere, odloči, da vojaki skupaj s policijo izvajajo nekatera policijska pooblastila. Ta lahko izvajajo pri širšem varovanju državne meje, pri čemer pa se mora s tem strinjati najmanj dve tretjini poslancev.

Notranji minister Aleš Hojs je v sredo napovedal, da bo predlagal aktivacijo omenjenega člena. Kdaj bo to naredil, ni povedal. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen