Janez Janša na videokonferenci vrha EU: Pri spopadu s koronavirusom sta varnost in zdravje na prvem mestu

0

Pri spopadu s koronavirusom je treba imeti pred očmi najprej varnost in zdravje ljudi, je poudaril premier Janez Janša na videokonferenci vrha EU. “Seveda so izjemno pomembni tudi ukrepi za gospodarstvo, nenazadnje gre dolgoročno tu za drugo plat istega kovanca, toda za nas vse je takojšnja prioriteta varnost in zdravje ljudi,” je izpostavil.

Janša je na izredni videokonferenci tudi predlagal, da EU nemudoma oblikuje zalogo nujne medicinske in zaščitne opreme ter zdravil, s katero se lahko takoj pomaga kateri koli državi članici, ki bi se lahko zelo kmalu znašla v podobni situaciji kot Italija pred tedni, so še sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Videokonferenco je sklical predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki je poudaril, da je ključno upočasniti in zajeziti širjenje virusa, zagotoviti dovolj zdravstvene in zaščitne opreme, spodbuditi raziskave za razvoj cepiva ter omejiti gospodarsko škodo.

Evropska komisija je voditelje obvestila, da je v teku več postopkov javnega naročanja za pridobitev nujne medicinske in zaščitne opreme. Slovenija sodeluje pri vseh. V teku je tudi sprostitev znatnih sredstev za raziskovalne institucije in podjetja, ki so v konici naporov za čimprejšnjo izdelavo cepiva, še piše v sporočilu za javnost, objavljenem po videokonferenci.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je po zapisu v sporočilu za javnost podprla predlog o centralnem evropskem nakupu in distribuiranju interventne količine nujne medicinske in zaščitne opreme ter zdravil in zagotovila, da bo Evropska komisija do konca tedna pripravila ustrezen pravni okvir za to pobudo.

V zvezi z ekonomskimi posledicami epidemije koronavirusa so voditelji članic med možnimi prihodnjimi ukrepi preučevali tudi morebitno uvedbo evropske “koronaobveznice” za financiranje nujnih ukrepov in odpravo posledic epidemije, so še sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen