Hitro naraščanje okužbe se nadaljuje: Število potrjenih od včeraj naraslo krepko čez sto

0

V Sloveniji so do 14. ure potrdili 141 okužb z novim koronavirusom, kar je 45 primerov več kot v četrtek zvečer. Kot kaže, je največje povečevanje števila okužb v ljubljanski regiji, je sporočila direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat. Do zdaj so opravili 4346 testiranj.

Po besedah državne sekretarke na ministrstvu za zdravje Simone Repar Bornšek panika ni na mestu, saj da med drugim ta slabo vpliva na imunski sistem. Ponovno je pozvala, da se je treba držati navodil, da bi čim bolj zajezili širjenje okužbe.

Pristojne službe zato nadaljujejo ukrepe za zaustavitev javnega življenja. S ponedeljkom tako vse bolnišnice ukinjajo storitve in posege, ki niso stopnje zelo hitro ali nujno z izjemo onkologije in obravnave nosečnic. Zobozdravstveno oskrbo pa bodo z novim tednom izvajali samo na sedmih točkah in sicer v Ljubljani, Mariboru, Celju, Novem mestu, Kranju, Novi Gorici in Kopru.

“Z inventivnim preprečevanjem okužbe želimo omogočiti zdravstvenemu sistemu, da lahko primerno in pravočasno oskrbi vse, ki bodo pomoč rabili,” je pojasnila Pirnatova. Po njenih besedah študije preteklih pandemskih izbruhov kažejo, da je ukrep omejevanja socialnih stikov najbolj učinkovit.

Z novim tednom vrata zapirajo vzgojno-izobraževalne ustanove. Organizirali pa bodo nujno varstvo otrok do vključno 5. razreda osnovne šole tistih staršev, ki morajo delati na ključnih delovnih mestih, je danes napovedala državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Martina Vuk.

Pirnatova je ob tem pozvala starše, naj poskrbijo za ustrezno upoštevanje navodil predvsem mladih, ki bi se ob odpovedi pouka zbirali kje drugje. S tem ogrožajo sebe in predvsem druge, najbolj ranljive skupine, je opozorila. Staršem otrok priporoča, da se z njimi pogovorijo o tem, kaj se dogaja in komu je virus nevaren, da se bodo naučili ustreznih ukrepov.

Da je vprašanj o koronavirusu veliko, kaže tudi podatek, da klicni center na številki 080 14 04 dnevno sprejme tudi okoli 1000 klicev.

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan, ki je z razglasitvijo epidemije prevzel koordinacijo spopadanja z novim koronavirusom, je danes sporočil, da so se danes že sestali v novi sestavi. Z novo vlado Janeza Janše, ki bo po pričakovanjih potrjena nocoj, pa bodo najbrž dobili kakšna nova navodila, skladno s katerimi se bodo tudi ustrezno organizirali, je napovedal Šestan. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen