Grška policija nad migrante na meji s solzivcem, medtem varovanje meje krepi tudi Bolgarija

0

Na jugu Balkana se kopiči vse več migrantov, ki jih iz ene smeri v Evropo pošilja Tučija, to pa opogumlja tudi druge, ki so začutili priložnost, da bi uresničili svoje želje priti v EU, kjer pričakujejo lagodno in lahko življenje. pri tem ne izbirajo sredstev in spravljajo v nevarnost sebe in nekateri, sicer redki, izpostavljajo tudi otroke, med katerimi prihaja do žrtev.

Neredko migranti s pomočjo nekaterih medijev uprizarjajo scene, kjer naj bi jih mučili grški varuhi meja, o čemer po spletu pogosto krožijo kratki zmontirani filmčki. Naslovna fotografija prikazuje kako svoje otroke držijo nad dimom, da bi jokali. Sicer je dejstvo, da varnostne sile krepijo svojo odločnost in vlagajo velike napore, da bi ohranili nedotakljivost svojih meja in uveljavili načelo zakonitosti, ki se nanaša na pravico vsake države, da ohrani svojo suverenost.

Sta: Grške varnostne sile so danes ponovno uporabile solzivec in šok granate proti migrantom na turško-grški meji. Več sto migrantov je namreč pri kraju Kastanies na meji s Turčijo poskušalo prečkati mejo in na tak način vstopiti v Grčijo oziroma Evropsko unijo, poročanje grških medijev povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Dodaja, da je noč sicer minila relativno mirno. Mirno je tudi na bolgarski zunanji meji EU. Tam naj ne bi beležili nobenih poskusov, da bi migranti poskušali iz Turčije nezakonito prečkati mejo.

Bolgarija je sicer okrepila nadzor meje s Turčijo ter napovedala, da bo, če bo treba, na mejo, ki jo varujejo tudi z bodečo žico, napotila vojsko. Danes naj bi se v Ankari sicer srečala bolgarski premier Bojko Borisov in turški predsednik Recep Tayyip Erdogan.

Potem, ko je Erdogan v soboto objavil, da so iz Turčije vrata v EU za migrante odprta, so se številni migranti napotili proti turško-grški meji. Po podatkih Organizacije za migracije je na poti proti meji približno 13.000 ljudi.

Migranti poskušajo vedno znova doseči tudi grške otoke. Pred obalo Lezbosa je danes potonil čoln z več deset migranti na krovu. Pri tem je umrl otrok, drugega so morali odpeljati v bolnišnico, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Potem, ko se je čoln prevrnil, so v Egejskem morju dva otroka našli nezavestna. Enega od njiju, majhnega dečka, niso uspeli oživiti, drugega so odpeljali v bolnišnico, je za AFP sporočila grška policija. Dodali so, da so ob tem rešili 46 ljudi, ki so sedaj na varnem. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen