Frontex bo aktiviral skupino za hitro posredovanje v Egejskem morju

0

Evropska agencija za zunanje meje Frontex bo v pomoč Grčiji pri soočanju z velikim številom nezakonitih prehodov zunanje meje unije aktivirala skupino za hitro posredovanje v Egejskem morju, za kar je zaprosila Grčija.

Kot je danes v Varšavi pojasnil izvršni direktor Frontexa Fabrice Leggeri, je agencija pristojna za pomoč državi članici, ki se sooči z izrednimi razmerami in zaprosi za podporo v obliki osebja in opreme, so sporočili iz Frontexa.

Agencija je že povečala svoje nadzorne kapacitete ter premešča policiste z drugih operacij, da bi zagotovil pomoč. Zdaj v sodelovanju z Grčijo pripravlja načrt za hitro posredovanje na meji.

Ko bo načrt z Grčijo dogovorjen, bo Frontex zaprosil države EU in članice schengenskega območja, naj prispevajo obmejne policiste in ostalo osebje iz nabora 1500 ljudi za hitro posredovanje. Kot je še dejal Leggeri, naj bi države prispevale osebje v petih dneh in opremo v desetih dneh. Grčiji naj bi pomagali tudi pri registraciji migrantov in beguncev ter pri varnostnih pregledih.

Slovenski premier Marjan Šarec, ki opravlja tekoče posle, je danes že napovedal, da bo Slovenija v okviru sodelovanja s Frontexom v Grčijo napotila 25 policistov.

Pri slovenski policiji pa so za STA pojasnili, da ima Slovenija v primeru aktiviranja Frontexovih sil za hitro ukrepanje 35 policistov, ki doslej še niso bili aktivirani. Dodali so, da jih bodo v primeru aktiviranja s strani Frontexa takoj napotili.

Leggeri je še dejal, da bo Frontex s prihodnjim letom za hitro posredovanje na meji lahko uporabil tudi 700 svojih pripadnikov, kar bo agenciji omogočilo večjo prožnost. Nova stalna enota naj bi do leta 2027 štela 10.000 članov. “Danes pa se v celoti zanašamo na članice EU in schengna, da bodo priskočile na pomoč v tem pomembnem času,” je dejal.

Turčija je minuli konec tedna sporočila, da migrantov, ki želijo v Evropo, ne bo več zadrževala. Turški notranji minister Süleyman Soylu je v nedeljo dejal, da je proti Evropi krenilo več kot 76.000 migrantov. Grške varnostne sile poskušajo migrantom preprečiti prečkanje meje s solzivcem in šok granatami.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen