Erdogan v četrtek v Rusijo k Putinu na pogovore o Siriji

0

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan bo v četrtek obiskal Rusijo, kjer bo z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom govoril o stopnjevanju napetosti v Siriji, so danes sporočili iz urada turškega predsednika.

Erdogan je danes izrazil upanje, da mu bo s Putinom uspelo doseči prekinitev ognja. “V četrtek grem v Moskvo, kjer bom s Putinom razpravljal o razvoju v Siriji. Upam, da bo sprejel potrebne ukrepe, kot je prekinitev ognja, in da bova našla rešitev za to zadevo,” je izjavil.

Erdogan je tudi dejal, da mora Evropa prevzeti večji del migrantskega bremena. “Potem ko smo odprli vrata, je prišlo več pozivov: ‘Zaprite vrata’. Rekel sem jim, konec je. Vrata so zdaj odprta. Zdaj boste morali prevzeti svoj del bremena,” je Evropejcem sporočil Erdogan. Potem ko je uradna Ankara potrdila, da ne bo več zadrževala migrantov, ki želijo v Evropo, je turški notranji minister Süleyman Soylu v nedeljo sporočil, da je proti Evropi krenilo več kot 76.000 migrantov.

Turčija je v nedeljo sprožila vojaško operacijo proti sirskim silam, ki jih podpira Rusija. Povod za to so bili spopadi med turško vojsko in sirskimi režimskimi silami v pokrajini Idlib, zadnji uporniški trdnjavi na severozahodu Sirije, v katerih je bilo ubitih več deset turških vojakov.

Turške sile, ki v Idlibu podpirajo islamistične borce, so v nedeljo ubile 19 sirskih vojakov in sestrelile dve režimski letali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Turčija se sicer v obračunu s sirskimi silami izogiba neposrednim spopadom z Rusijo, s katero ima tesne vojaške in trgovinske vezi.

Čeprav Rusija in Turčija v konfliktu podpirata nasprotni strani, usklajujeta svoje poteze v Siriji. Leta 2018 sta sklenili dogovor, v skladu s katerim je Turčija v Idlibu vzpostavila 12 opazovalnih točk, da bi preprečila ofenzivo režimskih sil in nov begunski val čez sirsko-turško mejo.

Toda sirski režim je odločen, da bo prevzel nadzor nad tem delom ozemlja in decembra lani je sprožil ofenzivo, ki je v beg pognala skoraj milijon civilistov. Vse pogosteje pa prihaja tudi do spopadov med sirsko in turško vojsko. Minuli teden je bilo tako v letalskem napadu, ki naj bi ga izvedla sirska vojska, ubitih 34 turških vojakov. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen