Danes bo Hojs preverjal pri LMŠ in SD ali sta za zavarovanje Slovenije in varnost Slovencev

1

S sestankoma s poslanci LMŠ in SD bo notranji minister Aleš Hojs danes sklenil posvetovanja o morebitni aktivaciji 37.a člena zakona o obrambi, da bi vojski podelili nekatera policijska pooblastila. Dosedanji odzivi iz opozicije ne obetajo zadostne podpore ukrepu, a je ob dodatnih pojasnilih ali ob zaostritvi razmer nekateri ne izključujejo.

Minister Hojs je predlog aktivacije 37.a člena zakona o obrambi, s katero bi vojski v luči zaostrenih razmer zaradi koronavirusa podelil izredna pooblastila, sicer napovedal 18. marca, a se je nato odločil, da se o tem še pred odločanjem v DZ posvetuje s poslanskimi skupinami. V opozicijskih vrstah, z izjemo SNS, so namreč izrazili nasprotovanje predlaganemu ukrepu, kljub ministrovim zagotovilom, da bi šlo izključno za varovanje schengenske meje.

Sicer 37.a člen zakona o obrambi določa, da lahko DZ na predlog vlade v primeru, da to zahtevajo varnostne razmere, odloči, da vojaki skupaj s policijo izvajajo nekatera policijska pooblastila. Ta lahko izvajajo pri širšem varovanju državne meje, pri čemer pa se morata s tem strinjati najmanj dve tretjini v DZ navzočih poslancev. To pomeni, da je za tak korak potrebna tudi podpora vsaj dela opozicije.

Hojs je predlog najprej predstavil SDS in SNS, kjer njegov predlog podpirajo, pa tudi poslancem Levice, kjer imajo do njegovega predloga največ pomislekov. Tudi po pogovoru so v Levici ocenili, da bi bil tak ukrep pretiran, nepotreben in celo protiustaven.

V četrtek so sledila srečanja s poslanskimi skupinami SMC, DeSUS in SAB. Predsednica SAB Alenka Bratušek je po sestanku vendarle ocenila, da so pripravljeni ob dodatnih pojasnilih o podpori ukrepu še razmisliti, saj da je varnost državljanov na prvem mestu.

Danes pa se bo Hojs sešel še s poslanci LMŠ in nazadnje s poslansko skupino SD. Poslanka LMŠ Jerca Korče je v sredo ocenila, da trenutne razmere niso takšne, da “bi na zalogo, zaradi morebitne grožnje povečanega prehoda meje aktivirali ta člen”. Prvak SD Dejan Židan pa je dejal, da navedbe o aktivaciji pooblastil vojske v SD trenutno razumejo kot “najavo represije”. (sta/ured)

Število komentarjev: 1
  1. Cikomiko pravi

    Zhuio

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen