Barnier: Med EU in Združenim kraljestvom “veliko resnih razhajanj”

1

Med EU in Združenim kraljestvom je v pogajanjih o prihodnjih odnosih “veliko zelo resnih razhajanj”, je po prvem pogajalskem krogu danes v Bruslju izpostavil glavni pogajalec unije Michel Barnier. Med štirimi perečimi točkami razhajanj, ki jih je treba rešiti, da bo mogoč napredek, je izpostavil enake konkurenčne pogoje in ribištvo.

Poleg omenjenih dveh je med štirimi ključnimi izzivi Barnier navedel še pravosodno in policijsko sodelovanje v kazenskih zadevah ter način upravljanja novih odnosov, pri čemer želi unija en krovni sporazum, britanska stran pa več sektorskih.

V prvem krogu pogajanj so po Barnierjevih besedah opredelili skupne točke in točke razhajanj v okviru enajstih pogajalskih skupin, med katerimi so trgovina z blagom, enaki konkurenčni pogoji, promet, ribištvo ter mobilnost in koordinacija socialne varnosti.

Na zahtevo britanske strani med njimi ni sodelovanja na področju zunanje politike, varnosti in obrambe. Barnier je sicer danes dejal, da je mogoče to področje v pogajanja vključiti tudi v poznejši fazi, če bo britanska stran to želela.

Glavni pogajalec unije je na novinarski konferenci po koncu prvega, štiridnevnega kroga pogajanj o prihodnjih odnosih, izpostavil tudi, da je nujno dosledno uresničevati ločitveni sporazum, češ da to vprašanje ni nikakršna banalnost.

Nad izvajanjem ločitvenega sporazuma bo bdel mešani odbor, ki se bo prvič sestal 30. marca. EU bo v njem zastopal podpredsednik komisije Maroš Šefčovič, britansko stran pa predvidoma Michael Gove, ki je v britanski vladi zadolžen za brexit.

Barnier je tudi opozoril, da se ne sme podcenjevati dejstva, da Združenega kraljestva 1. januarja prihodnje leto ne bo več v notranjem trgu in carinski uniji, če bo britanski premier Boris Johnson vztrajal pri tem, da noče podaljšati prehodnega obdobja.

Čeprav je Združeno kraljestvo iz unije izstopilo konec januarja, do konca prehodnega obdobja ostaja v notranjem trgu in carinski uniji ter pod jurisdikcijo Sodišča EU, tako da se bo brexit dejansko zgodil konec leta.

Novi sporazum je tako treba skleniti do konca leta, ko se izteče prehodno obdobje, v katerem državljani in podjetja na obeh straneh Rokavskega preliva brexita še ne občutijo. Predhodno obdobje je mogoče podaljšati za eno ali dve leti.

Za razliko od pogajanj o ločitvenem sporazumu, ki so se odvijala izključno v Bruslju, ker je želela dati unija s tem jasno vedeti, da izstop poteka po njenih pravilih, bodo tokrat izmenično v Bruslju in Londonu. Drugi krog bo od 18. do 20. marca v Londonu.

EU v pogajalskem mandatu na 36 straneh izpostavlja, da mora glede na njeno geografsko bližino z Združenim kraljestvom ter njuno gospodarsko soodvisnost prihodnje partnerstvo temeljiti na enakih konkurenčnih pogojih s ciljem odprte in poštene konkurence, kar pomeni spoštovanje evropskih pravil.

Vodilo britanske vlade v pogajanjih pa sta avtonomija in delovanje v skladu z britansko zakonodajo. Poudarjajo, da EU od nobene druge države, s katero ima sklenjen prostotrgovinski sporazum, ne zahteva uskladitve s pravom EU.

O vplivu novega koronavirusa na pogajanja je Barnier zatrdil, da bodo storili vse potrebno za zavarovanje zdravja vseh članov pogajalskih ekip, a da za zdaj ni razloga za odpovedi sestankov.

Število komentarjev: 1
  1. Hit pravi

    Premier UK Boris bo še marsikaj zakuhal EU. Njegova frizura že vse pove da je narcis.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen