Pahor v torek pričakuje odgovor strank o podpori morebitni novi vladi pod taktirko SDS

3

Pogajanja SDS, SMC, NSi in DeSUS za oblikovanje nove vlade pod vodstvom Janeza Janše v prvem krogu prehajajo v končnico. V torek se bodo morali pred predsednikom republike Borutom Pahorjem izjasniti, ali lahko oblikujejo novo vlado ali ne. Hkrati je pričakovati odločanje organov strank, ki naj bi imeli pred seboj osnutek koalicijske pogodbe.

Pogovori za oblikovanje nove vlade so potekali tudi v minulih dneh, ali se jim je uspelo poenotiti o programskih smernicah nove vlade, pa bo jasno kmalu.

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je v pogovoru za Večer povedal, da je zmerni optimist, pričakuje pa, da se bo zadeva v nadaljevanju hitro odvila. Do drugega kroga posvetov pri predsedniku republike morajo po njegovem mnenju priti do odgovorov, ki bodo pokazali, ali je vlada možna ali ne.

Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec je v minulih dneh večkrat ponovila, da pričakuje odgovor glede strankinih vsebinskih zahtev in zagotovilo, da jih bodo lahko uresničili. V NSi o poteku pogajanj molčijo, v SDS pa so se obregnili ob dinamiko pogajanj, češ da v zadnjih dneh potekajo prepočasi, zato se posvečajo tudi pripravam na volitve.

Iz preteklih izjav potencialnih partneric, tudi prvaka SDS Janeza Janše, bi bilo sicer lahko razumeti, da so si pri vsebini blizu. Običajno pa je v koalicijskih pogajanjih trd oreh tudi kadrovski razrez. Nekatere stranke so sicer razkrile, katera področja so zanje prioritetna in bi jih lahko vodili. A to pot verjetno ne gre le za vprašanje, kateri resorji posamezne stranke zanimajo, ampak tudi za to, ali morda katerih resorjev ne bi želele prepustiti SDS.

Vodja poslancev SMC Igor Zorčič je že pred dnevi sporočil, da je to, katere stranke bodo prevzele vodenje posameznih resorjev, “zelo pomemben element, ki bo vplival na podporo tej morebitni koaliciji”. “Nekatera ministrstva so bolj državotvorna, nekatera manj, kar pomeni, da na nekaterih lahko izpostavljaš bolj ideološke teme, na nekaterih manj,” je spomnil. Pri tem so po njegovih besedah nekatere variante bolj sprejemljive za nekatere člane SMC, nekatere manj. A Zorčič je izpostavil, da ne gre le za ministrstva, pač pa tudi za vprašanje predsednika vlade.

Poleg tega je pomembno, ali bo SDS, ki ima med potencialnimi koalicijskimi partnerji prepričljivo večino poslanskih sedežev, prevzela večino tudi v vladi. SDS ima 26 poslancev, SMC, NSi in DeSUS skupaj pa 22. SDS je pred nekaj dnevi pomenljivo na Twitterju objavila tabelo, iz katere je razvidna razdelitev resorjev po strankah v minulih vladah od osamosvojitve dalje.

Nekatere stranke naj bi v prihodnjih dneh odločale o sodelovanju v Janševi vladi. Organi DeSUS in SMC bodo zasedali predvidoma v torek, v NSi pa so že pred nekaj dnevi napovedali, da je seja izvršilnega odbor predvidena za ponedeljek. Pričakovati je pestro razpravo, saj so v strankah pričakovano o tem razhajanja.

Vodje poslanskih skupin SDS, SMC, NSi, DeSUS in SAB v torek pri Pahorju

Predsednik republike Borut Pahor je po prvem krogu posvetovanj z vodji poslanskih skupin sklenil, da je za njegovo odločitev o tem, ali državnemu zboru predlaga kandidata za predsednika vlade ali ne, potreben še drugi krog pogovorov z vodji tistih poslanskih skupin, ki glede tega še niso podale dokončnega stališča. V torek se bo posvetoval z vodji poslanskih skupin SDS, SMC, NSi, DeSUS in SAB.

Če se bo predsednik odločil državnemu zboru predlagati kandidata za predsednika vlade, se želi prepričati, da ima kandidat zadostno podporo poslank in poslancev. Svojo odločitev mora v skladu z ustavo sporočiti najpozneje do vključno petka, 28. februarja.

Pogovori za oblikovanje nove vlade potekajo po tistem, ko je Marjan Šarec 27. januarja odstopil s premierskega položaja, DZ se je z njegovim odstopom seznanil 29. februarja. Tedaj je začel teči 30-dnevni rok, v katerem lahko predsednik republike predlaga mandatarja ali obvesti državni zbor, da se za to ni odločil.

Če novega kandidata za mandatarja ne bo predlagal, bo to formalno ugotovil tudi DZ, nato pa začne teči nov 14-dnevni rok, v katerem bi lahko mandatarja predlagala poslanska skupina ali najmanj 10 poslancev. Če še ta ni uspešen, pa sledi še tretji, 48-urni rok, v katerem lahko poslanci odločijo še o tem, ali bodo šli v tretji krog volitev mandatarja, v katerem pa je za izvolitev dovolj navadna večina.

Če ni izglasovan nov predsednik vlade, predsednik republike razpusti DZ in razpiše predčasne volitve. (sta)

Št. komentarjev: 3
  1. Hit pravi

    Nevarnost državnega udara! Proslula Katarina Kresal je cele dneve v programu rdeče TV Slovenije. Bejžmo na varno.

  2. Rokovnjac pravi

    Nic novega v Blatnem dolu,stvari je treba zakomplicirat do take mere,da jih se tisti,ki jestvari ustvarin,ne razume kaj stvari hocejo in zakaj se sploh gre!…Smo pa ze Rokovnjaci veliko bolj pametni!

  3. petko pravi

    Dajte že spocat do desno vlado! To volivci pričakujejo že od leta 2018!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen