Grki vse bolj odločno s splošno stavko proti migrantom in gradnji migrantskih centrov

0

Na več grških otokih v Egejskem morju danes poteka splošna stavka proti gradnji novih migrantskih centrov. Na otokih Lezbos, Hios in Samos so zaprti vsi uradi regionalnih in lokalnih oblasti ter večina trgovin, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

K stavki pod geslom Hočemo nazaj naše otoke so pozvali tamkajšnji sindikati, občine ter združenje zaposlenih v državni upravi.

V noči na torek so na otokih Lezbos in Hios izbruhnili spopadi med tamkajšnjimi prebivalci in policijo. Policisti so proti protestnikom, ki so skušali preprečiti gradnjo novih migrantskih centrov, uporabili solzivec in gumijevke.

Lokalne oblasti in prebivalci že več tednov na protestih izražajo nasprotovanje novim migrantskim centrom, ki jih nameravajo zgraditi na Lezbosu, Hiosu in Samosu. Konservativni premier Kiriakos Micotakis kljub temu vztraja, da bodo centre zgradili. Nova konservativna vlada, ki je oblast prevzela julija lani, je napovedala, da bo dosedanje centre na omenjenih otokih zaprla še letos, novi pa naj bi bili operativni do sredine leta.

Prebivalci otokov po drugi strani poudarjajo, da bi morale oblasti v Atenah poskrbeti, da bi migrante, ki na otoke prihajajo po morju iz Turčije, po registraciji prepeljali na celinsko Grčijo.

V begunskih centrih na Lezbosu, Hiosu, Samosu, Lerosu in Kosu je trenutno več kot 38.000 ljudi, prostora pa je uradno zgolj za 6200 beguncev in migrantov. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen