Šarec se bo po kongresu DeSUS temeljito pogovoril z Erjavcem

1

Predsednik vlade Marjan Šarec se bo po kongresu DeSUS z ministrom za obrambo Karlom Erjavcem temeljito pogovoril o razmerah na ministrstvu in v Slovenski vojski, so danes za STA pojasnili v Šarčevem kabinetu. S tem so se odzvali na različne interpretacije Šarčeve kritike ravnanja nekaterih politikov ob evakuaciji vojakov iz Iraka.

Šarec je namreč v soboto prek Twitterja opozoril, da je bil medijski pomp okrog slovenskih vojakov zadnje, kar so si želeli. “Žal so nekateri izkušenejši politiki to popolnoma zanemarili in izvedli vse na očeh javnosti. Z mednarodnim ugledom se ne gre igrati,” je med drugim navedel premier, ki je bil do vključevanja javnosti v odločanje o evakuaciji slovenskih vojakov kritičen že nekaj dni pred tem.

Erjavec je za STA navedel, da tvita ne razume kot kritike, ki bi letela nanj, in pozornost preusmeril na odnos med premierjem in predsednikom republike Borutom Pahorjem.

Iz kabineta predsednika vlade pa so za STA danes dodatno pojasnili, da se bo Šarec po kongresu DeSUS “temeljito pogovoril z ministrom o stanju in razmerah na ministrstvu za obrambo in v Slovenski vojski”. Kot so dodali, predsednik vlade strogo ločuje med strankarsko politiko in delom na posameznem ministrstvu, s svojo izjavo in ravnanjem pa ne želi vplivati na prihajajoči kongres DeSUS. Na njem se bo sicer dolgoletni predsednik stranke Erjavec za predsedniško funkcijo pomeril s kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec in jeseniškim občinskim svetnikom Borutom Stražišarjem.

Dodal je, da se je v konkretnem primeru “pokazalo, da najodgovornejši v tej državi niso ravnali preudarno, kar je bilo neprijetno presenečenje glede na izkušnje, ki jih imajo na mednarodnem in varnostnem področju”.

Slovenija se je za evakuacijo šestih vojakov iz Iraka odločila po iranskem raketnem napadu, v katerem je bila napadena tudi baza v Erbilu, v kateri so bili nastanjeni. Sprva je bila predvidena evakuacija v sodelovanju z nemško vojsko, a je ta umik odpovedala, tako da so se slovenski vojaki v četrtek vrnili v domovino z vladnim letalom falcon.

Slovenija je ob tem zatrdila, da ostaja v operaciji Neomajna odločenost v Iraku, ki je namenjena urjenju iraških sil v boju proti teroristični skupini Islamska država. Naslednji kontingent bo v Irak predvidoma napoten februarja oziroma ko se bo znova začelo usposabljanje iraških vojakov. (sta)

Število komentarjev: 1
  1. mirror pravi

    Marjan: Veš Karel, ne ga preveč biksat, bo spet Janša prišel na oblast.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen