Priljubljenost avstralskega premierja zaradi dopusta med požari strmoglavila

0

Avstralski premier Scott Morrison se zaradi nezadovoljivega ukrepanja med katastrofalnimi požari v državi sooča z velikim upadom priljubljenosti, kaže anketa, ki jo je danes objavil avstralski Newspoll. Z delom premierja je nezadovoljnih 59 odstotkov vprašanih, le 37 odstotkov pa ga še podpira, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

To je popoln preobrat njegove priljubljenosti po sicer presenetljivi zmagi na parlamentarnih volitvah maja lani. Glede podpore dela je izgubil osem odstotnih točk, nezadovoljstvo nad njegovim delom pa se je povečalo za enajst odstotnih točk, navaja raziskava.

Vzrok za to je predvsem njegovo (ne)reševanje velike krize s požari, s katerimi se že zadnje tri mesece sooča Avstralija in ki so doslej zahtevali najmanj 27 človeških življenj. Umrlo naj bi tudi na milijone živali, ogromne površine ozemlja pa so opustošene.

Med drugim je bil Morrison deležen ostrih kritik, ker je sredi krize odšel na dopust na Havaje. Še bolj pa so ga kritizirali zaradi številnih spodrsljajev in zavajajočih izjav glede ukrepov, ki naj bi jih delala vlada. Med drugim je vztrajal, da imajo lokalne oblasti na voljo dovolj virov za zaustavitev požarov. Izmučeni prostovoljni gasilci pa da z veseljem gasijo.

Prav tako je kot odločen zagovornik fosilnih goriv večkrat ponovil, da Avstralija dela več kot dovolj za zmanjšanje toplogrednih plinov in prispeva svoj delež v boju proti podnebnim spremembam. To je spodbudilo tudi več množičnih protestov.

Ko se je zavedel problema, je nato na pomoč v boj z ognjenimi zublji le poslal okrepitve, tudi vojsko, napovedal milijarde dolarjev pomoči in nakazal tudi okrepitev prizadevanj za znižanje toplogrednih izpustov ter priznal, da so podnebne spremembe “očitno vplivale na daljša, bolj vroča in sušna poletja”. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen