Pelosijeva bo ustavno obtožbo Trumpa v senat poslala prihodnji teden

0

Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi je danes sporočila, da bo ustavno obtožbo predsednika ZDA Donalda Trumpa posredovala senatu prihodnji teden. Pelosijeva je ustavno obtožbo zadrževala, ker je od senatnih republikancev hotela dobiti zagotovila, da bo proces potekal pošteno in nepristransko.

Vodja republikanske večine v senatu Mitch McConnell, ki je javno povedal, da je Trump nedolžen in bo oproščen, pa je pred dnevi zagotovil, da ima dovolj republikanskih glasov za potrditev procesnih pravil, ki so v prid republikancem in Trumpu. Pelosijeva je ugotovila, da nima več smisla zadrževati nadaljevanja postopka, ki se bo končal po predvidljivem scenariju. Trump bo oproščen krivde in bo razglasil zmago.

Demokrati so želeli, da bi med sojenjem Trumpu v senatu lahko zaslišali še nekaj dodatnih prič in predložili nove dokaze. Republikancem to ne ustreza in McConnell je dobil zagotovila 52 kolegov, da bodo potrdili predlog, da se postopek začne, šele kasneje pa bodo morda znova glasovali o zaslišanju dodatnih prič.

Predstavniški dom kongresa je z demokratsko večino decembra potrdil dve točki ustavne obtožbe Trumpa. Predsednik ZDA je obtožen zlorabe pooblastil in oviranja dela kongresa. Obtožnica izhaja iz njegovega pritiska na Ukrajino, da uvede preiskavo vodilnega predsedniškega kandidata demokratov Josepha Bidna, pri čemer je zadrževal vojaško pomoč Ukrajini. Ko so ga pri tem ujeli, je državnim uslužbencem prepovedal pričanja v kongresu in zadrževal dokazno gradivo.

Za potrditev ustavne obtožbe je v senatu potrebna dvotretjinska večina, kar pa se ne bo zgodilo, saj so demokrati tam v manjšini. Pelosijevo zadrževanje obtožnice je jezilo Trumpa, ki želi biti hitro oproščen, kot kaže pa je demokratka iz Kalifornije ugotovila, da z zadrževanjem postopka več ne bo nobene politične koristi. Republikanci jo namreč skupaj z demokrati obtožujejo hinavščine, ker je doslej trdila, da se z ustavno obtožbo izjemno mudi zaradi zaščite ustave in demokracije, potem pa se naenkrat več ni mudilo.

Pravosodni odbor predstavniškega doma kongresa bo prihodnji teden imenoval tako imenovane upravitelje ustavne obtožbe, to je demokratske kongresnike, ki bodo imeli v senatu vlogo tožilcev. Procesu bo predsedoval predsednik vrhovnega sodišča, senatorji pa imajo vlogo porote, ki bo na koncu glasovala o predsednikovi krivdi ali nedolžnosti. Postopek naj bi po McConnellovi odločitvi potekal po vzorcu postopka proti demokratu Billu Clintonu leta 1999. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen