Netanjahu v primeru iranskega napada svari z odločnim udarcem

0

Če ga bo Iran napadel, se bo Izrael odzval z odločnim udarcem, je danes posvaril izraelski premier Benjamin Netanjahu. Iz Irana namreč v luči ameriške likvidacije pomembnega iranskega generala in po današnjem iranskem napadu na oporišči z ameriškimi in tujimi vojaki v Iraku prihajajo tudi grožnje z napadom na Izrael.

“Kdorkoli nas bi napadel, bo deležen odločnega udarca,” je na novinarski konferenci v Jeruzalemu po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Netanjahu.

Spregovoril je po iranskem nočnem obstreljevanju dveh oporišč v Iraku, ki gostita ameriške in tuje vojake. Iran je obstreljevanje utemeljil kot odgovor na petkovo smrt poveljnika elitnih sil iranske revolucionarne garde Al Kuds Kasema Solejmanija, ki je umrl v ameriškem letalskem napadu.

Netanjahu je Solejmanija označil za “vrhovnega terorista”. “Kasem Solejmani je odgovoren za smrt neštetih nedolžnih ljudi, za več desetletij je destabiliziral številne države, sejal je strah in bedo in muke in načrtoval je še veliko hujše stvari,” je dejal.

Kot je dodal, je bil Solejmani “arhitekt in gonilna sila iranske kampanje terorja po vsem Bližnjem vzhodu in svetu”.

Ameriškega predsednika Donalda Trumpa je pohvalil, ker da je z odreditvijo napada na Solejmanija ravnal “hitro, pogumno in odločno”.

Iz Teherana je prišlo svarilo, da bosta izraelski mesti Haifa in Tel Aviv spremenjeni v prah, če bodo ZDA v odgovor na iranske napade sprejele nove vojaške ukrepe. Iranske revolucionarna garda je poleg tega danes po naznanitvi napadov sporočila, da Izrael dojemajo kot sostorilca ZDA pri dejanjih proti Iranu, še piše AFP. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen