Na silvestrovo policija prijela največjega davčnega dolžnika in goljufa Zlatana Kudića, ki državi dolguje kar 25 milijonov evrov!

5

Po dobrih treh mesecih iskanja je policija na silvestrovo prijela rekorderja med davčnimi dolžniki Zlatana Kudića, neuradno kar v središču Ljubljane. Še isti dan so ga odpeljali v pripor, zato bo konec sojenja, pred katerim je septembra pobegnil, dočakal na Povšetovi, je poročala TV Slovenija.

Kudića obtožnica bremeni utaje davkov. Ustanovitelj družbe Maxicom se z dvema soobtoženima brani očitkov o davčni utaji, pranju denarja ter ponareditvi oz. uničenju poslovnih listin. Izdajal naj bi fiktivne račune, nato pa zahteval preplačan DDV. Skupno naj bi pridelal 25 milijonov evrov davčnega dolga.

Denar, ki naj bi ga nezakonito pridobil, naj bi Kudić pozneje tudi opral. Pri tem naj bi mu pomagal Adnan Kantarević, ki naj bi dal na razpolago transakcijske račune slamnatih podjetij in nato dvigoval gotovino v Sloveniji in Avstriji. Tako je Kudić na njegovo podjetje nakazal nekaj manj kot 220 tisoč evrov, Kantarević pa je denar dvignil, okoli deset odstotkov zadržal kot provizijo, preostalo pa vrnil Kudiću.

Kantarević je še pred začetkom sojenja krivdo priznal in povedal, da so ga “izkoristili v igri umazanih poslov drugega”. Doletela ga je razmeroma mila kazen, in sicer deset mesecev vikend zapora, poravnati bo moral še 15 tisoč evrov denarne kazni in vrniti skoraj 25 tisoč evrov nezakonito pridobljene premoženjske koristi.

Finančna uprava RS (Furs) na poplačilo 25 milijonov evrov dolga po navedbah TV Slovenija ne more upati. Podjetje je izbrisano iz sodnega registra in ni več na seznamu davčnih dolžnikov. Dolgove bi Furs lahko terjal v kazenskem postopku kot premoženjski zahtevek. A vprašanje je, ali ima Kudić uradno sploh kaj premoženja.

Sojenje se je na ljubljanskem okrožnem sodišču začelo leta 2013, ko so prišli do zaključnih besed, pa je Kudić izginil. Kje je bil v času, ko je bila razpisana tiralica, ni znano. Njegov zagovornik je danes za TV Slovenija zatrdil, da je bil vsaj decembra zagotovo v Sloveniji in je celo prevzemal pošto.

Kdaj se bo sojenje nadaljevalo oz. končalo, na sodišču ne želijo napovedovati. Obramba je namreč zahtevala izločitev senata, predsednik sodišča pa o tem še ni odločil. (sta/ured)

Št. komentarjev: 5
 1. Rokovnjac pravi

  Al je ta tip sploh Slovenec?Priimek disi po cefurjih.Se enkrat:”Rws ste butalci sramota clovwestvu,da vas lahko vsak cefur nategne za 25 milionov!

 2. Gogi pravi

  To je poštenjak! Se mu takoj vidi po faci!

 3. Fonaza pravi

  Tale bo vse vrnil, do zadnjega centa. Strici so mi povedali. Oni iz Murgel.

 4. haapy yack pravi

  hoj
  Jajca v šravštuk pa bo.
  boditevcvetju

 5. raft pravi

  Rokovnjac pravi Pred 2 dneva
  Al je ta tip sploh Slovenec?Priimek disi po cefurjih.
  ——————–
  Ma vsi, ki se pišejo na ič so čefurji, ali pa so to potomci Slovencev, ki so si zaradi lezenja v r-it zaostalim južnjakom dodali pomanjševalnico k svojemu priimku.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen