Ameriški zračni napad v Bagdadu ubil poveljnika elitnih sil iranske revolucionarne garde al Kuds

0

Pentagon je potrdil, da je bil na ukaz predsednika ZDA Donalda Trumpa v zračnem napadu ameriških sil na bagdadskem mednarodnem letališču ubit poveljnik elitnih enot iranske Revolucionarne garde al Kuds general Kasem Solejmani. Pentagon je sporočil, da je šlo za preventivni ukrep.

Solejmani naj bi aktivno razvijal načrte za napade na ameriške diplomate in vojake v Iraku ter v celotni regiji.

Solejmani naj bi tudi odobril zadnji napad protestnikov na ameriško ambasado v Bagdadu. Napad na Solejmanija je po trditvah Pentagona namenjen odvračanju bodočih iranskih napadov.

V napadu je umrl tudi namestnik poveljnika pro-iranske milice v Iraku Sile za mobilizacijo ljudstva (PMF) Abu Mahdi al Muhandis.

Iranska državna televizija je prenesla sporočilo iranske Revolucionarne garde, ki pravi, da sta ubita postala mučenika.

Trump, ki je še vedno na počitnicah na Floridi je novico, ki pomeni drastično spremembo politike do Bližnjega vzhoda, pospremil s tvitom ameriške zastave.

Vmes pa državi napenjata mišice. Iran je sestrelil ameriško brezpilotno letalo in zasegel nekaj naftnih tankerjev, ZDA pa ga bremenijo tudi septembrskega napada na savdske naftne objekte.

ZDA so v nedeljo bombardirale objekte PMF zaradi napada na iraško vojaško bazo v petek v Kirkuku v katerem je bil ubit tudi Američan.

Pro-iranska milica je potem na Silvestrovo organizirala protestni napad na ameriško veleposlaništvo v Bagdadu, Američani pa so se maščevali z likvidacijo Solejmanija in al Muhandisa.

Tiskovne agencije in iraški ter iranski mediji poročajo, da je do napada pri letališču prišlo kmalu po polnoči v petek zjutraj, ubitih pa naj bi bilo še več oseb.

PMF trdi, da je mrtvih najmanj sedem ljudi. Al Muhandis je prišel na letališče v konvoju, da pričaka Solejmanija, ki je priletel ali iz Libanona ali Sirije.

Konvoj je prispel do tovornega dela letališča, kjer je bilo Solejmanijevo letalo, nakar je vse skupaj razneslo. Američani naj bi napad izvršili z raketo. Solejmanijevo truplo je razneslo na koščke, al Muhandisa pa niso mogli identificirati.

Solejmani je vodil sile al Kuds v Siriji, kjer podpirajo predsednika Bašarja Asada in v Iraku po ameriški invaziji leta 2003. Delal je tudi kot posebni svetovalec Asada za boj proti Islamski državi.

Al Kuds je, po zagotovilih ameriških uradnikov, pod Solejmanijevim vodstvom učil šiitske bojevnike v Siriji in Iraku kako se delajo uspešne obcestne bombe proti Američanom. Iran to zanika. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen