Združena desnica na ESČP ni uspela s pritožbo na zavrnitev kandidatnih list na lanskih volitvah

0

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je pritožbo strank Glas za otroke in družine ter Nove ljudske stranke zavrglo kot nedopustno. Stranki, ki sta na lanskih parlamentarnih volitvah nastopili s skupno listo Združena desnica, sta se na ESČP obrnili zaradi zavrnitve kandidatnih list v dveh volilnih enotah zaradi nedoseganja ženskih kvot.

Na parlamentarnih volitvah leta 2018 sta Glas za otroke in družine ter Lista Franca Kanglerja – Nova ljudska stranka (NLS) kot Združena desnica vložili kandidatne liste v vseh osmih volilnih enotah, a sta jih volilni komisiji kranjske in novomeške volilne enote zavrnili, saj lista ni izpolnjevala zakonskih določb o najmanj 35-odstotni zastopanosti vsakega od spolov.

Lista je odločitev izpodbijala na vrhovnem sodišču, ki je njihovo pritožbo zavrnilo. Nato so se obrnili še na ustavno sodišče, ki pa pritožb niti ni sprejelo v obravnavo. Naslednji korak je bila pritožba na ESČP. To so v imenu liste vložili Aleš Primc in Metka Zevnik iz stranke Glas za otroke in družine ter Franc Kangler.

ESČP pa je soglasno sklenilo, da se pritožba zavrne kot nedopustna. Kot je razvidno iz danes objavljene sodbe, so pravila o spolnih kvotah za oblikovanje kandidatnih list, na katerih je temeljila njihova zavrnitev, jasna in bi jih morala koalicija strank poznati. Poleg tega pa ESČP meni, da spolne kvote pomagajo zagotavljati demokratično legitimnost in so skladne z Evropsko konvencijo o človekovih pravicah. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen